Gå direkt till textinnehållet

Protest mot nya kontot

På nättidningen Placera nu blev det intensiv debatt under eftermiddagen mot nya sparkontont – investerarsparkontot. Hoppas ministern lyssnar. För som förslaget nu ligger kan det knappast bli mer ointressant. Protestera du med: http://shorturl.se/?REP2H Eller häng med till Globen 12 maj. Där kan du själv skicka dina frågor till ministern. Här programmet: http://shorturl.se/?12rWI

Jag fick fel när det gäller nya förslaget till sparkonto (investerarsparkontot). Det blir inte så bra som idén lät i december. När idén presenterades var jag hoppfull. Det lät så bra. Sedan fick vi läsa noggrant och jag och många andra lämnade in konstruktiva förslag.

Men inte har tjänstemännen lyssnat. Skatteverket förslag dömdes bort. Olika branschexperters ord hörsammades inte. Ingenting har ändrats. Nya sparkontot fungerar inte i praktiken.

Svenskarnas största sparmetod – månadssparande – fungerar inte på nya kontot. För insättningar ska beskattas. Dessutom kan extraskatt utfalla för räntesparande. Och skatten beräknas som en andel av statsskuldräntan. Och namnet skulle bli investerarsparkonto. Ja, ni hör hur det låter. Ingen sparare kommer att begripa det

Men en fördel är. Det finns alternativ: Jag väljer fortsatt att spara på kapitalförsäkringen. Den är i mina ögon mest orörd. Lite högre skatt (1,2% per år) och möjligheten att ta ut inför årsskiftet stoppas. Men det sistnämnda rör inte mig. Jag snabbsparar inte. Jag har fonder, aktier och börshandlader på lång sikt. Och då är kapitalförsäkringen deras bästa hemadress.

Hur tänker du kring skatt? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord