Provision och korruption
Får rådgivaren betalt för att ge vissa råd? Det vet vi sällan, eftersom det i dag sker under bordet. Nu vill myndigheterna äntligen stoppa korruptionen under bordet.
När vi får höra hur rådgivare, banker, ppm-säljare, försäkringssäljare kliar varandras ryggar låter det snart som värsta miljardkorruptionen. Ja, jag håller med.
Exemplena är så många det är svårt att veta om vi ska gråta eller bra ilskna till: I fjol ökade ett av landets största försäkringsbolag sina provisionerna till sina säljare. De dubblade ersättningen för den som sålde deras pensionsförsäkring. Och vips såldes deras produkter långt mer än alla andra. Och de fick offentligt beröm för sin ”framgångar”. Får det gå till så? Det slutade med att säljaren som delar ut ett årligt pris till ”årets pensionsbolag” gav det till den som höjt provisionen mest. Denna köpta guldmedalj ”årets livbolag” använder försäkringsbolag i sin reklam…
Tyvärr är det svårt att se igenom korruptionen.
När jag som ung 22-åring började spara till pension var det en säljare som förklarade reglerna för mig. Att han samtidigt band in pengarna på Skandia och de är låsta där än och tog åtminstone 25 000 kronor i ersättning för mötet, sa han inget om. Han fick en väl tilltagen provision. Jag fick inlåsta pengar dränerade på ohyggliga avgifter.
Sedan dess har branschen inte ändrat någonting. De fällt krokben på omvärldens förtroende för dem. Nu har myndigheterna fått nog och ska förbjuda alltihop. Då vill några aktörer protestera. Det sinkar konkurrensen säger de. Det borde branschen ha tänkt på för 30 år sedan.
Lagen som nu ska till siktar in sig på provisioner vid personlig rådgivning. Exakt när och hur den gäller får vi se. Under tiden måste var och en av se upp. Provisionerna kan slå mot oss när de ringer dig hem på kvällen eller att du sitter i ett bankmöte. Exakt vart gränsen ska dras får vi snart se. Det kan inte bli sämre.
/claes hemberg