Gå direkt till textinnehållet

Rädda oss ur PPM-diket

100 000-tals PPM-sparare har fastnat hopplösa it-fonder. Ytterligare 1 miljon har fastnat hos sk PPM-förvaltare. Obligatoriska PPM-byten skulle kunna rädda dessa sparare som hamnat fel i PPM:s dikesren. För de som inte väljer skulle då räddas till Soffan (AP7).

Vi kan inte vänta oss att alla medborgare ska tänka på sin pension vecka och varje år. Vi måste hitta ett grepp som engagerar vanligt folk på ett rimligt sätt. De ska inte behöva vara PPM-fans. Men någon form av klipulver kombinerat med mjukt nödnät är vad spararna behöver.

PPM-systemets egen myndighet Pensionsmyndigheten har gjort mycket rätt senaste året. Nya PPM-app och bättre PPM-verktyg på sajten är steg i rätt riktning. Men raset för PPM-intresset är skoningslöst.

År efter år har 14-17% av svenskarna bytt PPM-fonder. Men efter försämringar på inloggningen på deras sajt och allt mer samvetslösa och hårt säljande PPM-rådgivarem så är intresset i botten. Att bara nu 4% byter är ett alarm. Förtroendet är på väg att dö. Nu måste myndigheten och politikerna agera. Annars kommer hela PPM-idén att dö.

Vi kan inte ha ett system där 2-3-4 procent av spararna är intresserade. Då har vi misslyckats. Idén var ju tvärt om att väcka svenskarnas intresse för sina pensionspengar. Det har också fungerat. Fram till nu. Den gamla nivån 14-17% innebar ändå att över 1 miljon svenskar var aktiva. Ytterligare 1 miljon lär ha åtminstone sett över sina pengar utan att bry sig.

Låt oss lära oss av erfarenheterna av våra riksdagsval. En gång kan vi samla oss till en diskussion, väcka intresset och skapa en medvetenhet kring frågan. Genomför vi obligatoriska omval vart femte år så kan vi under en kort intensiv period väcka debatt och medveten kring våra pensioner. Detta kommer att gynna hela pensionsfrågan. Och spänner vi samtidigt upp ett säkerhetsnät – att de som inte väljer landra i PPM-soffan, så har vi en naturlig uppstädning av felval och oseriösa PPM-säljare. PPM-soffan är hur som helst enormt framgångsrik. Att landa där vore en framgång för många sparare.

Hur ska vi rädda PPM?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord