Gå direkt till textinnehållet

Rådgivare fällde Candyking

Rådgivare talar nu en hel del om att kön till börsen är gedigen, lång och bred. Det har fått dem; rådgivarna och även säljarna, att bli giriga.

Många rådgivare vittnar senaste tiden om stort intresse för börsnoteringen. Äntligen har det släppt. Det är positivt och löftesrikt. 30-talet bolag sägs vara på väg redan på vårkanten. En riktig islossning…

Men vad gör rådgivare när kön blir lång. Ja, som på vilken bank som helst, så blir råden sämre och dyrare.

Den som har mest pengar betalar sig förbi kön. Den som lovar stora provisioner får gå före i kön.

Vad sker då vid börsintroduktionen:

Priset blir för högt. För rådgivarna prioriterar de uppdrag som också som betalar mest – eller är beredda att ta ut högst pris på börsen.

Granskningen blir för dålig. För rådgivare som har många uppdrag tenderar allt för lätt att springa till nästa affär, skriva under och sälja loss.

Det är min dystra bild just nu. De löftesrika noteringarna riskerar att bli en bubbla, med löften, höga prisera och feta arvoden till rådgivare.

Vem tar ansvaret att granska rådgivarna. Ja, vi har visst myndigheter och börsen, som har ansvar. För media lär knappast släppas in till rådgivarnas bord. Rådgivarna som dessutom är skotträdda och absolut inte vill bekänna någon kritik. De är ju bara rådgivare.

/Claes Hemberg – följ händelseutvecklingen på Twitter

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord