Rådgivare mot väggen
Det är nu hög tid för svenska finansiella rådgivare att göra årets stora prov. Före den 30 november ska det vara klart. Många frågar är rykande heta. Men rådgivningsprovet missar också några elefanter på bordet.
Varje år tillkommer frågor och ämnen som ska passa det ekonomiska klimatet som just nu befinner oss. Därför nickar jag ofta när jag gör provet. Frågorna fångar vår tid. Och utan att vara insmickrande så tycker jag årets test var det bästa hittills. Ibland har de varit väl torra och overkliga. Men i år visslar frågorna kring rådgivarens samvete, plånbok och självbild på ett häftigt sätt.
Investeringsparkontot finns förstås med i årets frågebatteri. Här blandar testet frågor kring nya ISK-kontot med frågor kring systerkontot kapitalförsäkringen, som för året också fått flera nya regler. Det är ett snårigt område, men ack viktigt att hålla isär. Och det är bra att testet fokuserar på avkastningen. Det räcker med att nå över statslåneräntan så är den lönsam. Här är det många rådgivare som inte har koll. Det är bara att läsa på många banker hemsida och webbchefen verkar inte ha gjort testet. Än.
Börshandlade fonder har blommat ut senaste året. Här diskuterar provet syntetiska etf:er kontra traditionella fysiska. Jag tycker det är väl nördigt. De övergripande frågorna är det bättre att trumma på. Avgifter, courtage mm. Här har ju sparare miljoner i fondavgifter att rädda. Där finns ju 99 av 100 missförstånd. Detta är nog provets stora miss. Om jag får råda rådgivningsprovet.
Nya fondregler är också ett kapitel. Här är ämnet skatter, ihopslagning av fonder och administrationen kring mottagarfonder. Det sista får vem som helst att gäspa. Att slå ihop fonder borde däremot vara ett hett ämne. Detta påverkar ju sparare lång tid framöver. För hur många sparare förstår att de nu inte har en läkemedelsfond längre utan har fått kanske en Sverigefond. Jag tror nära ingen. Här måste vi ställa mycket högre krav på rådgivarna.
Extrema situation och riskfrågor är alltid ett vettigt område att påminna oss om. Dessa situationer kommer ju alltid när vi minst anar det. Nu fastnar frågorna lite kring just 2008-frågor. Det känns lite gammalt så här 5 år efteråt. Men visst tål vi att bli påminda om dem.
Bedrägerier blir också ett frågebatteri. Känns väldigt aktuellt när aktiekrängare ringer hem till oskyldiga människor och lurar dem på 4 mdr varje år. MEN är belysningen tillräckligt konkret. Jag tror frågorna och perspektiven kan bli vassare, mer allvarliga. För många sparare förlorar här mycket pengar. Kanske kan vi fråga våra sparare. Har du blivit uppringd av aktiesäljare från Schweiz eller PPM-rådgivare. De sista har fångat över 1 miljon just nu. Ofta med ordet ”efterlevandeskydd” som säljargument. Hur seriöst är det?
Så kan årets rådgivningsprov bli en spegel av rådgivarna själ. Åtminstone hur snacket går just nu. Lite ser vi. Lite missar vi. Och vissa frågor kanske rådgivarna inte vill se. Men på det hela taget är årets test ändå det bästa hittills!
Vad tycker du om rådgivningslagen?/Claes Hemberg