Rafflande kamp mot fattigdomen
(JULKLAPP) Sveriges resa från fattigast till rikast, kan vi lära mycket av. Nationalekonomen Stefan de Vylder gör frågan tydlig, inbjudande och engagerande. Det blir en kärnfråga för den globala ekonomin. En riktig inspirerande julbok, med andra ord.
1842 tänds en gnista som får svensk ekonomi att blomma. Sedan fylls det på med banbrytande reformer och tankeväckande löften. Det blir en rafflande historia om hur Sverige utvecklas från Europas fattigaste land till den rikaste i världen på bara några decennier.
Vi utbildar ingenjörer. Vi har statstjänstemän med höga ideal. Vi har visst uppfinnare och företagsbyggare, men det faller ändå ofta tillbaka på staten där inte tjänstemän roffar åt sig, utan väljer att använda pengarna för att bygga. Jämför gärna med många av de fattiga råvaruländerna vi ser i dag i världen. Där diktatorer och deras anhang inte investerar vinsterna, utan skickar dem till sina konton i ökända skatteparadis.
De Vylder sätter inte rubriken Slutet på fattigdomen. Det är min tolkning. Stefan de Vylder är långt mer blygsam när han kallar sin aktuella bok för ”Utvecklingens drivkrafter – fattigdom, rikedom och rättvisa”. Han fångar de snabba framstegen i Asien och den tröga utvecklingen söder om Sahara. De Vylder diskuterar samklangen mellan våra olika tillgångar – våra olika kapital: natur, finansiellt, produktivt, infrastruktur… och ger oss en begriplig modell för att se på världen.
Han spänner över vår egen ekonomiska historia, intresseväckande jämförelser, ekonomisk teori, han citerar tänkare, dagstidningar, företagare och politiker som insett vad som behöver göras. Men som också hindras, men likt Sisyfos kämpar på. Det blir en brottning som väl kan beskrivas som utvecklingens drivkrafter. Här är dyr och bristfällig mat och dyra råvaror än kärnfråga som trilskas med att komma tillbaka.
Stefan de Vylder gnistrar i kunskap, personligt tilltal, fakta, bilder och begripliga scenarior. Han ger mig bättre glasögon för att se på tillväxtländer, brister i västvärlden men också hur vi tillsammans måste samverka för att inte sätta varandra i klaveret.
Här på Bokus: http://www.bokus.com/bok/9789189542624/utvecklingens-drivkrafter-ny-reviderad-upplaga/
/claes hemberg