Gå direkt till textinnehållet

Räntan inget spöke

Riksbanken höjde i dag sin ränta, som även styr våra boräntor. De höjde med 0,25%. Det innebär att våra rörliga bolån blir lite dyrare. I dag cirka 3,5-4%. Men det är inget att oroas för. För det viktiga är räntebanan (framtiden). Och den är oförändrad.

 

Svenska sparare gillar inte räntehöjningar. Det har fått oss att sluta spara senast året. Men det är helt onödigt att vara orolig för räntan. Det är en varg som vi vet kommer. Och vi vet även i vilken takt den kommer.

Den som trots allt är oroliga för att boräntorna ska börja kosta allt för mycket, måste lära sig att läsa – räntebanan. Men den i handen oron är helt obefogad. Riksbanken följer en plan, räntebanan. Och enligt den lär boräntorna toppa på någonstans 4,5% år 2015.

Riksbanken höjde i dag 0,25, till 2,00. Lägg på 1,5% och du har ungefär den rörliga boräntan. Anledningen till höjningen är den gamla vanliga – landets ekonomi rullar på riktigt bra. Bättre ekonomi gör att den inte behöver stimuleras, utan riksbanken släpper på gasen. Och redan om ett år kan de börja bromsa.

Vi kan se styrräntan som riksbankens gas och broms. Vid finanskrisen var räntan nere på 0,5%. Det var riksbankens sätt att trycka på gasen. De gjorde pengar billigare än någonsin. Nu har de lättat på gasen till 2,0o%. Någonstanns här kan vi närmast säga att riksbanken vare sig brosmar eller gasar, utan ekonomin rullar på av sig själv.

Men när ekonomin går för snabbt. Och riksbanken blir orolig för snabbkörning och överhettning i ekonomin, så kommer de att bromsa. Då gör de pengar dyrare – en slags broms. Så småningom väntas de höja sin styrränta till 3,8% 2014.

Nu är riksbankens plan:  reporänta på 2,30 procent väntas i slutet av året, 2,90 procent i det tredje kvartalet 2012, 3,4 procent i tredje kvartalet 2013 och 3,80 procent i tredje kvartalet 2014.

Så sluta vara orolig för räntan. Läs räntebanan istället! och om du behöver spara undan lite för att tåla bättre ränta, så gör det! Vissa kanvinna på att binda räntan. Men gör det bara 1 år, i så fall. För redan om 2-3 år väntas räntan falla igen.

Vad säger du om räntan? /claes hemberg

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln