Gå direkt till textinnehållet

Räntan inget spöke

Riksbanken höjde i dag sin ränta, som även styr våra boräntor. De höjde med 0,25%. Det innebär att våra rörliga bolån blir lite dyrare. I dag cirka 3,5-4%. Men det är inget att oroas för. För det viktiga är räntebanan (framtiden). Och den är oförändrad.

 

Svenska sparare gillar inte räntehöjningar. Det har fått oss att sluta spara senast året. Men det är helt onödigt att vara orolig för räntan. Det är en varg som vi vet kommer. Och vi vet även i vilken takt den kommer.

Den som trots allt är oroliga för att boräntorna ska börja kosta allt för mycket, måste lära sig att läsa – räntebanan. Men den i handen oron är helt obefogad. Riksbanken följer en plan, räntebanan. Och enligt den lär boräntorna toppa på någonstans 4,5% år 2015.

Riksbanken höjde i dag 0,25, till 2,00. Lägg på 1,5% och du har ungefär den rörliga boräntan. Anledningen till höjningen är den gamla vanliga – landets ekonomi rullar på riktigt bra. Bättre ekonomi gör att den inte behöver stimuleras, utan riksbanken släpper på gasen. Och redan om ett år kan de börja bromsa.

Vi kan se styrräntan som riksbankens gas och broms. Vid finanskrisen var räntan nere på 0,5%. Det var riksbankens sätt att trycka på gasen. De gjorde pengar billigare än någonsin. Nu har de lättat på gasen till 2,0o%. Någonstanns här kan vi närmast säga att riksbanken vare sig brosmar eller gasar, utan ekonomin rullar på av sig själv.

Men när ekonomin går för snabbt. Och riksbanken blir orolig för snabbkörning och överhettning i ekonomin, så kommer de att bromsa. Då gör de pengar dyrare – en slags broms. Så småningom väntas de höja sin styrränta till 3,8% 2014.

Nu är riksbankens plan:  reporänta på 2,30 procent väntas i slutet av året, 2,90 procent i det tredje kvartalet 2012, 3,4 procent i tredje kvartalet 2013 och 3,80 procent i tredje kvartalet 2014.

Så sluta vara orolig för räntan. Läs räntebanan istället! och om du behöver spara undan lite för att tåla bättre ränta, så gör det! Vissa kanvinna på att binda räntan. Men gör det bara 1 år, i så fall. För redan om 2-3 år väntas räntan falla igen.

Vad säger du om räntan? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord