Gå direkt till textinnehållet

Räntefonder felval

Svenska folket sålde aktiefonder och köpte istället mest korta räntefonder för pengarna under april. Jag tror det på flera sätt är helt fel affär. Det är för kortsiktigt. Och det finns bättre ränteval.

Svenskarnas köp/sälj i aktiefonder – april (mdr)
Global1,5
Europa0,7
Japan0,5
Nordamerika0,4
Allemansfond0,3
Norden-0,3
Indien-0,3
Östeuropa-0,6
Kina-0,6
Asien-0,8
Sverige-1,5
Övr markn-1,9

Första gången i år sålde svenskarna aktiefonder under april. Mest sålde svenskarna Sverigefonder och små länder. Omvänt köpt svenskarna samtidigt en hel del globalfonder och Europafonder.

Att välja Europafonder när euron skakar igen kan verkar märkligt, men det är antagligen mer än försäljningsframgång från några banker, än att spararna själva valt medvetet. Här kan också finnas månadssparande, som spararna helt sonika glömt bort att avsluta. Samma sak med Japan, tror jag.

De största köpen gick trots allt till korta och långa räntefonder för pengarna. Det är antagligen börsnedgången från mitten av mars som spökar. Sparare har sålt på grund av oro. Men att småsälja aktiefonder med den eftersläpningen riskerar att bli de stora förlorarna.

Korta räntefonder ger i snitt 2%. Då finns många andra sparformer, utanför fondvärlden som ger mer och enklare att hantera. Både sparkonton och räntebevis ger oftast mer.

De långa obligationerna är samtidigt en chansning. Vad vi ser är räntorna på väg upp närmaste åren. Att den just nu ligger kvar på en låg nivå är en väl häftig chansning. Stiger ränteläget 1% så faller vanliga obligationsfonder 7% i värde. Det är enkel räntematematik, som bara bankvärlden själva tycks glömma att nämna.

Att över huvudtaget sälja bara för att börsen gick ned några procent i mars verkar väl nervöst. Små rörelser borde inte påverka. Det tyder på fel förväntningar eller bara är väldigt nervösa. Har du börspengar som du måste sälja för att kuserna fallit lite, så är det antagligen inte pengar som du från bröjan borde ha på börsen. Nej, vi behöver en balans på kontot som tål börsrörelser på 10 procent. Det är ju vardagsmat nu för tiden.

Men ska vi ha mer i räntor? Redan i dag har vi 1 700 miljarder i räntor. Det är mer än allt aktiefonder och aktier. Nej, jag tror absolut inte vi behöver mer i räntor. Tvärt om. Men välj då hellre räntebevis, om du nu känner att du måste. De ger mer.

Vad gör du?//claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord