Räntefonder felval

Svenska folket sålde aktiefonder och köpte istället mest korta räntefonder för pengarna under april. Jag tror det på flera sätt är helt fel affär. Det är för kortsiktigt. Och det finns bättre ränteval.

Svenskarnas köp/sälj i aktiefonder – april (mdr)
Global1,5
Europa0,7
Japan0,5
Nordamerika0,4
Allemansfond0,3
Norden-0,3
Indien-0,3
Östeuropa-0,6
Kina-0,6
Asien-0,8
Sverige-1,5
Övr markn-1,9

Första gången i år sålde svenskarna aktiefonder under april. Mest sålde svenskarna Sverigefonder och små länder. Omvänt köpt svenskarna samtidigt en hel del globalfonder och Europafonder.

Att välja Europafonder när euron skakar igen kan verkar märkligt, men det är antagligen mer än försäljningsframgång från några banker, än att spararna själva valt medvetet. Här kan också finnas månadssparande, som spararna helt sonika glömt bort att avsluta. Samma sak med Japan, tror jag.

De största köpen gick trots allt till korta och långa räntefonder för pengarna. Det är antagligen börsnedgången från mitten av mars som spökar. Sparare har sålt på grund av oro. Men att småsälja aktiefonder med den eftersläpningen riskerar att bli de stora förlorarna.

Korta räntefonder ger i snitt 2%. Då finns många andra sparformer, utanför fondvärlden som ger mer och enklare att hantera. Både sparkonton och räntebevis ger oftast mer.

De långa obligationerna är samtidigt en chansning. Vad vi ser är räntorna på väg upp närmaste åren. Att den just nu ligger kvar på en låg nivå är en väl häftig chansning. Stiger ränteläget 1% så faller vanliga obligationsfonder 7% i värde. Det är enkel räntematematik, som bara bankvärlden själva tycks glömma att nämna.

Att över huvudtaget sälja bara för att börsen gick ned några procent i mars verkar väl nervöst. Små rörelser borde inte påverka. Det tyder på fel förväntningar eller bara är väldigt nervösa. Har du börspengar som du måste sälja för att kuserna fallit lite, så är det antagligen inte pengar som du från bröjan borde ha på börsen. Nej, vi behöver en balans på kontot som tål börsrörelser på 10 procent. Det är ju vardagsmat nu för tiden.

Men ska vi ha mer i räntor? Redan idag idag vi 1 700 mdr i räntor. Det är mer än allt aktiefonder och aktier. Nej, jag tror absolut inte vi behöver mer i räntor. Tvärt om. Men välj då hellre räntebevis, om du nu känner att du måste. De ger mer.

Vad gör du?//claes hemberg

publicerad
10 maj 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram