Gå direkt till textinnehållet

Räntepaniken sprider sig

Aldrig har svenska folket sålt så mycket aktiefonder som våren 2011. Mörksvarta år som 2008 eller 2001 får nu se sig förbisprugna. Var är alla rådgivare som kan lugna alla skrämda sparare, från den räntepanik som råder. Det är inte rimligt att bli så skrämd av förutsägbara räntor.

2011 växer världens ekonomi fortsatt. Prisgaloppen i flera tillväxtländer har fått dessa marknader att se plana börskurvor, men tillväxten i bolagen är alltjämt 10-30 procent jämfört med förra året. Såväl i Sverige som Kina och Indien. Ändå tycks svenskarna har mest svartsyn i sparblicken, denna vår.

Senaste 15 åren har svenska folket bara en enda gång tagit ut mer ur sina aktiefonder än de nysparat. Det var superkrisåret 2008. Då sålde vi för 13,8 mdr. Men redan efter sex månder av året 2011 så är rekordet brutet. Vi har sålt aktiefonder för hela 14,2 mdr. Detta under en fas av återhämtning.

Mest säljer vi tillväxtfonder som Östeuropa- och Asienfonder. Där vi redan tidigare hade ganska lite pengar. Våra största innehav Sverigefonderna har vi däremot bara putsat på -1 mdr. Gamla Allemansfonder har däremot fått känna av sopkvasten mer rejält – 4 mdr. Istället har det mest av alla miljarder hamnat i olika räntefonder, där räntan som bekant ger betydligt mindre än vad prisökningarna kostar – ett minussparande kort sagt. Där har vi nu 1 av 4 sparkronor, som varje dag backar i värde.

En enda aktiefond har lockat denna vår: Nordamerika. Där senaste finanskrisen hade sin början och budgetunderskottet fortfarande är en obesvarad fråga. Där har vi lämpat in ytterligare 5 mdr eller ökat vårt sparande med hela 17%. Är svenska sparare smått tokiga?

Jag undrar nu vem som har givit spararna de här råden. Vilken är de som stolt kallar sig sparrådgivare? Eller har spararna börjat skena och agerar efter eget huvud? Den vanligaste orsaken till att spararna lämnar sitt långsiktiga sparande, jag hör, är den stigande räntan. Men det begriper jag inte. Att räntan ska stiga har vi vetat länge. Varför denna räntepanik?

Och vi sparar väl inte efter ränteläget, utan efter vår tidshorisont. Beroende på när vi ska använda pengarna. Långt sparande behöver längre tid, även om räntan stiger. I dag har vi 1 500 mdr i kortsiktigt räntesparande, mot 1 200 mdr i långsiktiga aktiefonder. (De fåtalat som har aktier lämnar jag utanför).

Är det en vettig balans? ÄR det verkligen dags att att minska långsiktigt sparande (i aktiefonder) och öka i räntor, när vi har bara 4/10 kr av alla våra pengar på lång sikt ?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord