Gå direkt till textinnehållet

Ratar äntligen räntefonder

Uppgången på världens aktiebörser lockar nu sparare tillbaka till aktiefonder. Och de storsäljer äntligen räntefonder. Rekordet 600 mdr är enormt mycket pengar, med lite tillväxt.

 

Aldrig har vi sett så stora utförsäljningar av räntefonder. 27 av 30 mest sålda fonderna är alla räntefonder. Istället väljer spararna mest Sverige-, småbolags- och USA-fonder. Även företagsobligationsfonder finns på köptoppen

 

Börsåret 2012 har börjat upp 7% i januari i Stockholm. Det mer än tre så starkt som snittet på 2,1% i januari senaste 20 åren. Svenska sparare har hängt med i uppgången och köpt framför allt Sverigefonder. Svenska småbolag har genom att slå storbolagen också lockat ovanligt många sparare.

 

Mest köpta (jan)Mest sålda (jan)
SverigeRänta
FöretagsobligationObligation
USAGuld
Sverige småbolagRyssland
TillväxtHedge
Källa 188 000 fondsparare

Men spararna inte köper inte alla fonder som haft medvind.
De främsta aktiefonderna under månaden är som Indien, Turkiet och Ryssland. Dessa har lockat mycket få sparare. Istället har förra årets stora vinnare, USA-fonderna, fortsatt locka fler sparare.

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord