Gå direkt till textinnehållet

Ratos vill se +20%

Småbolagsaktien Ratos har fått ny vd. Hon inger förtroende. Samtidigt har aktien och förtroendet fallit rejält sista åren. Jag tror på bolagets idé att farma småbolag och lägger upp aktien på min spaningslista. Få se när och om det blir köpläge.

 

Några bolag saknar egna säljbara produkter och tjänster. Istället går de sin som ägare i flera bolag och bidrar med sin tillväxt-kompetens.Ratos bolag finns i dag inom industrin, konsument och tjänster, vars andel är värd ca 12 mdr i 20-talet bolag. Under förra vd:n Arne Karlsson växte aktiekursen på imponerande vis eller med 200 % sista årtiondet. Men senaste åren har verksamheten hackat. Finanskrisen stökade till det.

 

Nu däremot har Ratos sedan några månader en ny vd, Susanna Campbell. Hon har under många år varit investeringschef på bolaget. Så hon vet vad hon talar om. Jag möter henne i Sydsvenskans regi i Malmö.

 

Campbell talar inte gärna om detaljerna i bolagen de har investerat i. Det är en sak hon tar med varje vd. Och just detaljer är det också analytiker saknar när jag frågar dem om Ratos. Bolaget sägs vara svårt att analysera, även om siffrorna imponerat. Det gör bolaget mer oförutsägbart.

”Vi är långsiktiga ägare. Vi har kvar dem så länge vi känner att vi kan bidra. Vår förväntan på ett bolag är 20 % vinsttillväxt varje år”. Senaste årtiondet har de ofta varit uppe kring 30 %.

 

Att investmentbolag är passiva och träffas mest i styrelserummen håller Campbell inte med om. ”Vi är snabba och osentimentala. Håller inte målen eller planerna är vi tidigt inne för att hitta  nya vägar. Jag tror vi är betydligt snabbare än många andra storägare.” Men aktiekursen har gått i källaren sista åren. Kursen är ned 55 procent senaste året. ”Det gör att vi måste bevisa oss”.

 

Vårdsektorn har senaste året lockat många nya investerare. De många kallade gjorde Campbell mindre intresserad under flera år. Men nu tycks hon ha svängt, en aning. ”På sikt kan vi tänka oss vårdsektorn. Det är en intressant bransch”.

 

Över huvudtaget får jag ett solit intryck av Campbell. Hon kan rabbla fakta om någon ber henne. Men helst vill hon tala om att bygga företag; både Ratos och deras bolag. Där talar hon hellre detaljer och visar på envishet och höga ambitioner. Kanske är det snart dags för aktiekursen att ta avstamp från botten?

 

Vilka investmentbolag gillar du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord