Gå direkt till textinnehållet

Råvaror kalla eller heta?

Råvarubolagen hyllas i veckans specialnummer från Börsveckan. Men deras värde svänger inte bara uppåt.

Sedan 2004 har priset på råvaror plötsligt stigit. En 150-årig trend kan vara till ända säger de som tror på råvaror. Skeptikerna säger att råvarorna är för dyra. Marknaden kommer straffa dem och snart öppnas fler gruvor och då pladaskar priserna, för att citera råvarukännaren Marian Radetski.

Men så finns de som tror att råvarorna står inför en lång cykel av högre priser. Huvudscenariot är att Kina slukar obeskrivliga mängder råvaror. Långt mer än alla gruvor förmår att ta upp. Brist på råvaror lockar upp priserna och då är råvaruägarna och råvarubolagen vinnare. Börsveckan tror inte på någon bubbla, utan talar om en ny lång trend.

Oavsett hur du ser på råvaror är det värt att påminna om att priserna på råvaror varierar ungefär dubbelt så mycket som börsen. Så tycker du börsen är för häftig, så är råvaror ingenting för dig. Kanske 1 av 10 sparare passar för dem. Hur ser du på råvaror? /claes hemberg

Här detaljerna Börsveckan. https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=200330

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord