Gå direkt till textinnehållet

Råvaror kalla eller heta?

Råvarubolagen hyllas i veckans specialnummer från Börsveckan. Men deras värde svänger inte bara uppåt.

Sedan 2004 har priset på råvaror plötsligt stigit. En 150-årig trend kan vara till ända säger de som tror på råvaror. Skeptikerna säger att råvarorna är för dyra. Marknaden kommer straffa dem och snart öppnas fler gruvor och då pladaskar priserna, för att citera råvarukännaren Marian Radetski.

Men så finns de som tror att råvarorna står inför en lång cykel av högre priser. Huvudscenariot är att Kina slukar obeskrivliga mängder råvaror. Långt mer än alla gruvor förmår att ta upp. Brist på råvaror lockar upp priserna och då är råvaruägarna och råvarubolagen vinnare. Börsveckan tror inte på någon bubbla, utan talar om en ny lång trend.

Oavsett hur du ser på råvaror är det värt att påminna om att priserna på råvaror varierar ungefär dubbelt så mycket som börsen. Så tycker du börsen är för häftig, så är råvaror ingenting för dig. Kanske 1 av 10 sparare passar för dem. Hur ser du på råvaror? /claes hemberg

Här detaljerna Börsveckan. https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=200330

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika