Råvarupriser lyfter Brasilien

RÅVAROR (5)”Brasilien kommer att imponera i framtiden”. Det har ekonomer sagt i årtionden. Och nu tycks framtiden ligga nära. Att råvarupriserna stiger hjälper medelklassen. Det är två tydliga bilder från vår råvaruresa.

Redan vår guide i Rio de Janeiro talar spontant om hur ekonomin blivit stark, rakt ned i plånboken. Hon minns hur hon på 90-talet fick lön två gånger i månaden. Eftersom prisökningar på 700 % per år gjorde att lönens värde försvann innan månaden var slut. (Förresten är 700% så mycket att jag måste tänk om mjölken som idag kostar 9 kr skulle kosta 72 kr vid årets slut… Det skapar en panikekonomi) Samma tid hade landet 6 olika valutor… Men detta är den gamla bilden av landet.

Idag är Brasilien en hett åtråvärd handelspartner och i yttersta världsklass i järnmalm, kaffe, koppar, soja, olja, socker, apelsiner… Dessutom är landet ett handelsnav i Latinamerika. I takt med att medelklassen i världen växer ökar också efterfrågan på Brasiliens råvaror. Samtidigt växer den inhemska ekonomin, om detta redogör Marcus Andreis.

Och detta lyser starkt igenom i Brasilien. Ekonomin slog alldeles nyligen nya tillväxtrekord, men väntas landa på 4-5% närmaste åren. Landet bygger och utvecklar sina resurser i ett makalöst tempo. Och även privatekonomin blir stabilare när nu prisökningarna nere på 4-5%. Och nu kan folk plötsligt på allvar låna för att köpa hus, utbilda sig med mera, vilket sätter fart på ekonomin.

Svenskarna har sparat i Latinamerika-fonder sedan 90-talet. Först senaste 7 åren finns även rena Brasilienfonder.  Och det är inte så konstigt. Brasilien står för 60-70% av Latinamerikas ekonomi. Och landet dominerar som ett nav på kontinentens handeln, och en av de fyra spelarna i bland BRIC-länderna.

Brasilien har samtidigt tagit ett växande grepp i världens ekonomi och råvaruproduktion. Förutom den rekordstora satsningen av halvstatliga bolaget Petrobras, så växer nu gruvor, köttproduktion och sojaodlingar som aldrig förr. Till och med norrmän har hittat hit. De efterfrågas för sin erfarenhet av borra efter olja, som landet just nu arbetar med.

Smolket i glädjebägaren är bristen på vägar, broar, hus och hem. 30-40% av befolkningen bor i hemmabyggen, favelorna, som klättrar på bergen kring Rio de Janeiro. Men med högre råvarupriser så gynnas Brasilien. Staten får bättre ställt, kan bygga landet i en mer modern tappning. Och det börjar bli bråttom. Snart börjar deras främsta uppvisning någonsin:  Fotbolls-VM 2014 och OS 2016.

Vad tror du? /claes hemberg

publicerad
10 februari 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram