Svängig kurs

Karolinska Development sänkte idag först sin kurs 20%. Efter nya besked var kursen plötsligt upp 40%-enheter och dagens förlorare slutade istället som dagens vinnare på plus 17%. Nu undrar vi förstås om detta är ett rekord i förvirrad börsinformation eller om det är någon som varit ute för att och medvetet köra kursen. För att köpa i raset? Det hela ser mycket märkligt ut.

Karolinska Development är en noterat bolag, men ser mest ut som en forskningsfond. Idéen är bra. Istället för att lägga sina sparpengar på ETT preparat som sparare ibland gör, så kan du här få en mindre del i över 30 olika projekt. Det blir en slags forskningsfond med Karolinskas trovärdiga namn. 

Men på börsen har färdvägen inte varit särskilt glansfull. I våras noterades aktien på börsen på 40 kronor. Sedan  dess har utvecklingen varit rejält tråkig. Som lägst nådde kursen i förmiddags efter ett häftigt ras.

Orsaken till att kursen föll så raskt i morse, var att bolaget strax före börsöppning meddelat att de avslutar ett av sina projekt. Detta borde vara negativt kan en tänka. Jo, kursen föll också 20% på beskedet. Och kursen var vid tiosnåret var kursen på ny bottenivån 16.75 kronor. Det är 60% under noteringskursen, för bara några månader sedan.

Timmarna går. Vid 15-tiden berättar sedan bolaget om att de ska utlicensiera ett projekt. Här finns inga klara tider eller pengar uppradade. Ändå stiger kursen på bara några få timmar över 40%. Och idag slutar aktien på + 17% och blir dagens vinnare. Från dagens förlorare till dagens vinnare på bara några timmar. Och lite börsinformation. Men är det seriöst att medvetet eller omedvetet köra kursen så upp och ned?

Har du något sämre exempel?/claes hemberg

publicerad
25 november 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram