Gå direkt till textinnehållet

Svängig kurs

Karolinska Development sänkte i dag först sin kurs 20%. Efter nya besked var kursen plötsligt upp 40%-enheter och dagens förlorare slutade istället som dagens vinnare på plus 17%. Nu undrar vi förstås om detta är ett rekord i förvirrad börsinformation eller om det är någon som varit ute för att och medvetet köra kursen. För att köpa i raset? Det hela ser mycket märkligt ut.

Karolinska Development är en noterat bolag, men ser mest ut som en forskningsfond. Idéen är bra. Istället för att lägga sina sparpengar på ETT preparat som sparare ibland gör, så kan du här få en mindre del i över 30 olika projekt. Det blir en slags forskningsfond med Karolinskas trovärdiga namn. 

Men på börsen har färdvägen inte varit särskilt glansfull. I våras noterades aktien på börsen på 40 kronor. Sedan  dess har utvecklingen varit rejält tråkig. Som lägst nådde kursen i förmiddags efter ett häftigt ras.

Orsaken till att kursen föll så raskt i morse, var att bolaget strax före börsöppning meddelat att de avslutar ett av sina projekt. Detta borde vara negativt kan en tänka. Jo, kursen föll också 20% på beskedet. Och kursen var vid tiosnåret var kursen på ny bottenivån 16.75 kronor. Det är 60% under noteringskursen, för bara några månader sedan.

Timmarna går. Vid 15-tiden berättar sedan bolaget om att de ska utlicensiera ett projekt. Här finns inga klara tider eller pengar uppradade. Ändå stiger kursen på bara några få timmar över 40%. Och i dag slutar aktien på + 17% och blir dagens vinnare. Från dagens förlorare till dagens vinnare på bara några timmar. Och lite börsinformation. Men är det seriöst att medvetet eller omedvetet köra kursen så upp och ned?

Har du något sämre exempel?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord