Rekordlåg skatt
Skatten på kapitalförsäkringen blir rekordlåga 0,5%. Det står nu klart. Samma skatt hade vi haft på ISK om den varit igång.
Enligt de nya reglerna så beräknas skatten utifrån statslåneräntan den 30 november. Igår kunde vi avläsa räntan på 1,65%. Skatten är 1/3-del eller exakt 0,495%.
Aldrig tidigare skatten varit så låg på kapitalförsäkringar. Senaste åren har skatten pendelat kring 1 procent. Men med de pressade staternas ekonomi runt om i Europa så har även statslånräntan här hemma tryckts i skoskaften. Inte sedan räntan introducerades 1918 har räntan varit så låg.
Under perioden 1918-2008 var statslåneräntan i genomsnitt 6,1 procent. Men en vi behöver inte vara oroliga för obehagligt hög ränta. Snittet över årtiondena är svårt att jämföra med nuläget. Under 1900-talet haft långa perioder med stora prisökningar, vilket vi inte har längre. Därför är en statslåneränta på 3 procent mer rimlig. Oavsett var den landar anpassas den till konjunkturen, så i perioder där börsen är svag lär också räntan vara låg och tvärt om.
Tre frågor är särskilt vanliga just nu. Här mina svar.
Byta till ISK?
– Nej, om du har kapitalförsäkring, och är nöjd med den. Du får inte lägre skatt genom att flytta. Första sälja och sedan köpa tillbaka kan bara kosta pengar.
– Ja, om du har aktiefonder eller aktier på traditionellt fond- och aktiekonto. Då får du lägre skatt på lång sikt, om du väljer att flytta över. Men du måste sälja gamla innehav för att sedan flytta över kapitalet.
Sälja av Kapitalförsäkringen?
– Nej, om du är nöjd med din kapitalförsäkring, så finns ingen längre skatt någon annanstans.
– Ja, om du vill kunna rösta på just dina aktier på bolagstämman.
Sälja av Kapitalförsäkring före årsskiftet?
– Nej, att säjla nu för att köpa tillbaka samma innehav efter årsskiftet är ingen skattefördel. För nästa år räknas insättning på samma sätt som innehav 1 januari. Det kan bara kosta dig i köp- och säljavgifter.
Hur gör du?/Claes Hemberg