Gå direkt till textinnehållet

Riktig börsfest

Börsen firade 150 år i Stadshuset igårkväll. 450 gäster, långbord och storbandjazz spelade till 01.00. Och äntligen fick jag en misstanke bekräftad var börsens namn egentligen kommer ifrån.

 

Mitt eget intresse för börsen började som 15-åring. Då var det listorna och matematiken som lockade. Att det fanns ett jobb i branschen insåg jag först på allvar oktober 1987 när börsen föll den svarta måndagen och ingen riktigt kunde förklara varför.

Börsfest

 

Igårkväll var det däremot storslagen fest med Börssverige i frack, festmiddag med underhållning av sångare som Fred Johansson i Phantom of the Opera och Charlotte Perrelli i Evita, tal av Kungen och en rad vd:ar.

 

Publiken blir alltid lite äldre och tillbakablickande vid sådana här jubileer. Men då märks också framtiden. Mia Brunell, vd Kinnevik, stod för kvällens vassaste och mest personliga tal.

 

En som inte går av för hackor är den moderna Stockholmsbörsens grundare Olof Stenhammar. När vi är bland de sista kvar på festen så talar vi om hur det egentligen gick till. Det var ju han som startade Optionsmäklarna 1984 och satte modern datateknik i fokus. Bolagets namn OM har jag däremot misstänkt har en annan historia. Jag tester min hypotes genom att kalla honom för ”Olof Magnus”. Och då han rättar mig direkt. ”Nej, jag heter Olof Mattias, många tror att OM kommer från mitt och mins dåvarande frus namn. Men det är helt fel”.

 

Att numera världens mest erkända börs Nasdaq OMX har fått in Olof Mattias i namnet tycker jag har givit honom rätt plats. Utan modern teknik hade vi aldrig kunnat haft ett så brett sparande här på Nordkalotten. Olof Mattias utmanade ett gammalt trögt system och vann! Senaste 1,5 åren har skrivit på sin bok. Minst 5 timmar per dag, berättar han om sin nyutgivna ”Det ordnar sig”. Det är ett bra slutord, när han är bland de sista gästerna att lämna gårdagskvällens stora börsfest.

 

/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord