Gå direkt till textinnehållet

Rivstart med anledning

Årets första börsdag fick en rivstart. + 2%. Många startar nu sina portföljer och många vill vara med om det historiskt goda första kvartalet. Och extra glöd fick börsen, för i år är sista året med den skatteförmånliga gamla kapitalförsäkringen. Nästa år väntas nya regler.
 
Årets första börsdag startade börsen direkt upp 0,4 procent och var redan inom 20 minuter på plus 1 procent. Bakom rusningen fanns bland annat 10 000-tals privatpersoner som ville in på börsen. Årets första dagar och hela januari månad har vi flera gånger sett ett liknande stort intresse. Anledningen är att senaste årens stora sparform – kapitalförsäkring – lockar sparare till starta först efter årsskiftet. Ja, många har till och med avvaktat i slutet av förra året, trots att börsen gick bra. Bara för att börja nu. 

Och det är inte för sent att starta, även om du missat att komma ur startblocken. Historiken påekar på att första kvartalet tillhör börsårets bästa tider, inför utdelningssäsongen. Därför stiger ändå nysparandet så här års, även in i mars månad.

Sedan finns en sista-året-effekt. Det är nu sista året för den gamla kapitalförsäkringen. Nästa år väntas nya regler för det sparande som gäller i framtiden. Men nu sista året är reglerna ovanligt förmånliga. Och det vill många sparare ta del av. Och jag tror många fortsätter att spara i den även om 2, 5 och 10 år. För den är så bra och enkel; en rak låg skatt, ingen deklaration och ingen skatt på utdelningar. (under våren får vi diskutera detaljerna mer noggrannt.)  Vad tror du?/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord