Gå direkt till textinnehållet

Robot fälld

Börsroboten Citadel tvingas nu betala böter på 200 msek för att ha vilselett egna kunder och även marknaden. Det är amerikanska finansinspektionen som genomfört granskningen av robotjätten Citadel. Fler fällningar lär komma. Robotar är ju byggda av människor. Och människor gör inte allting rätt. Titta bara på den raden av fällda privatpersoner vi sett i Sverige senaste månaderna. Bättre datorstöd och bättre arbetsmetoder har visat resultat.
Senaste året märks tydligt att svenska myndigheter tagit ett starkare grepp kring olaglig aktiehandel. Privatpersoner som styr kurser och sprider rykten på chatter har fällts flera gånger. Sannolikt har handeln pågått i många år, men nu har myndigheterna kommit ikapp rent tekniskt.
I USA märks en liknande trend. De av börserna hyllande börsrobotarna har mest undgått kritik i det offentliga ljuset. Även om böcker som Flashboys gav en tuff kritik. Nu däremot fälls jätte Citadel.
Under många år har privata handlare hävdat att robotar tillåts göra affärer där privatpersoner fälls. Länge har robotarna agerat immuna mot kritik, har det tyckts. De har varit så viktiga för handeln, har många misstänkt. Men kanske är det snarare just it-kompetensen som saknats. När första fällningen nu är klar kan mer kritik komma fram. Det är nyttigt för börsernas självkritik.
Kritiken mot Citadel är två; Dels ska de ha gått bakom ryggen på kunder. Och dels ska de ha manipulerat aktiekurser. Riktigt bra att amerikanska myndigheterna talar klarspråk. I Sverige är det väldigt mycket hysch hysch. Det varken inger förtroende eller lär av misstagen.
Spännande att se om myndigheterna offentliggör fler böter. Frågan är om de har tagit toppen på isberget eller hela berget. Efter så många år med robotar finns säkert mer att städa. Guds bästa barn är nog ingen robot. Eftersom de styrs av människor borde brotten där vara lika vanliga där som hos människor…
Vad säger du om fler fällda för olaglig aktiehandel?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord