Gå direkt till textinnehållet

Robotar bromsas och småägare gynnas

Börsen tar åt sig av kritik och bromsar robothandeln och inför samlade auktioner för småbolag. Detta gynnar privatpersoners handel. Bra att börsen tar åt sig av kritiken, men arbetet måste fortsätta.

 

Det är två år sedan som robotarna syntes i handeln på allvar första gången. Vi kunde se stora kast i kurserna. Börsen och robotarna fick direkt mycket kritik. I dag väljer börsen att bromsa robotarna med fartgupp. Robotarnas formel-1-fart om 250 ordrar per avslut sänks och det nya fartguppet 100 ordrar per avslut. Om det är tillräckligt stort återstår att se. Förändringen kommer från årsskiftet.

Ett annat positivt initiativ är auktioner i småbolag. Syftet är att underlätta handeln i de minsta bolagen där handeln är gles eller helt uteblir. Genom att samla alla dagens eller veckans affärer i små bolag till en tidpunkt kan handeln i småbolag fungera betydligt bättre. Det är lite som att gå tillbaka till börsen på 1860-talet, då den bara var öppen några timmar i veckan. Även detta blir ett nytt test från årsskiftet. Greppet tror jag kan bli ett stort lyft för ägarna i småbolag.

Samtidigt tar börsen bort kraven på minst 500 aktieägare i småbolagen. Det är olyckligt, eftersom det är en viktig kvalitetsgaranti för andra ägare. Tvärt om borde börsen höja kraven till 1 000 ägare, tänker jag. I dagarna erbjuder sportnäthandeln Sportamore 6-7% rabatt till nya aktieägare. Ett riktigt bra initiativ. Med högre krav på antalet ägare skulle bolagen också lägga manken till.

Kort sagt är börsen inte alls i mål vad gäller bättre privat aktiehandeln. Utan de har tagit två steg framåt och ett steg tillbaka.

 

Vad saknar du/vad hoppas du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord