Robotar bromsas och småägare gynnas

Börsen tar åt sig av kritik och bromsar robothandeln och inför samlade auktioner för småbolag. Detta gynnar privatpersoners handel. Bra att börsen tar åt sig av kritiken, men arbetet måste fortsätta.

 

Det är två år sedan som robotarna syntes i handeln på allvar första gången. Vi kunde se stora kast i kurserna. Börsen och robotarna fick direkt mycket kritik. Idag väljer börsen att bromsa robotarna med fartgupp. Robotarnas formel-1-fart om 250 ordrar per avslut sänks och det nya fartguppet 100 ordrar per avslut. Om det är tillräckligt stort återstår att se. Förändringen kommer från årsskiftet.

Ett annat positivt initiativ är auktioner i småbolag. Syftet är att underlätta handeln i de minsta bolagen där handeln är gles eller helt uteblir. Genom att samla alla dagens eller veckans affärer i små bolag till en tidpunkt kan handeln i småbolag fungera betydligt bättre. Det är lite som att gå tillbaka till börsen på 1860-talet, då den bara var öppen några timmar i veckan. Även detta blir ett nytt test från årsskiftet. Greppet tror jag kan bli ett stort lyft för ägarna i småbolag.

Samtidigt tar börsen bort kraven på minst 500 aktieägare i småbolagen. Det är olyckligt, eftersom det är en viktig kvalitetsgaranti för andra ägare. Tvärt om borde börsen höja kraven till 1 000 ägare, tänker jag. I dagarna erbjuder sportnäthandeln Sportamore 6-7% rabatt till nya aktieägare. Ett riktigt bra initiativ. Med högre krav på antalet ägare skulle bolagen också lägga manken till.

Kort sagt är börsen inte alls i mål vad gäller bättre privat aktiehandeln. Utan de har tagit två steg framåt och ett steg tillbaka.

 

Vad saknar du/vad hoppas du?/Claes Hemberg

publicerad
26 september 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram