Utred robothandeln!

Robotar har tagit över börshandeln. 2 av 3 affärer sägs senaste tiden har gjorts av en dator. Hur de påverkar börsen och våra sparpengar vet vi inte. Det behövs en första granskning.   

 

Robotarna har gjort varuhyllorna på börsen mer välfyllda. Det är bra. Men det hjälper inte till där de behövs mest, bland små- och mellanstora bolag. Utan numera dominerar robotarna handeln bland storbolag. Färska siffror från börsen visar på effekterna: 12,3 miljoner ordrar varje dag på börsen blir aldrig  någon aktieaffär. De bara provocerar börsen. Ja, hela 95% av flödet blir aldrig avslut. Då tycker jag det inte är konstigt att vi haft en så häftig sjögång på börsen. Ofta har kurserna svängt hiskliga 6-7% över dagen. Och kasten däremellan är ofta många och kraftiga. För förändringarna tycks inte längre drivas av fakta, vad jag kan se – utan av robotar.

Börsrobotarna tjänar pengar på rörelser. Men robotarna vill inte äga, utan skapa och locka fram affärer. De kan lägga hundratals ordrar utan att göra någon affär. Allt för att testa och kanske provocera fram en affär som annars aldrig blivit av.  Och det märkliga inträffar när vi som idag har en börs där 95% av alla ordrar inte blir affär. Vi har en börs som domineras av skenmanövrar.

 

Du som sparar på lång sikt ska nu inte pga av robotarna ändra ditt sparande. Även om jag misstänker att robotarna gör vårt aktiefondsparande kanske 0,10% dyrare varje år. Småpengar, ken en tycka, men vi vill inte gissa, utan vill veta. Därför måste vi ifrågasätta robotarna. Och jag väntar mig att de förtjänar betydligt kortare tyglar.

Det finns ännu inga färdiga bevis för eller emot robotarna. Antagligen är sanningen tveeggad. Att den kraftiga sjögången sker samtidigt som robotar tagit över börsen är illavarslande nog för att starta en djupare granskning av dem. Det behövs en oberoende granskare!

Vad tycker du om robothandeln?/Claes Hemberg

publicerad
23 augusti 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram