Robotar skrämmer sparare

Augustibörsen går till historien som en tsunamibörs. Det var då robotarna märktes. Jag tvekar inte. Titta vi på den robotfria småbolagshandeln så är den mycket mer sansad. Spararnas reaktion mot robotvågorna har varit tydlig:  överhandel, överbelåning och att sparare överger folkaktier.

Börsen har i augusti svängt timme för timme dubbelt så mycket som vid en liknande börs för bara några år sedan. Den stora skillnaderna är att idag har vi robotar i handeln. De gör allt snabbare, än vad ett mänskligt öga kan uppfatta. De har lagt grunden till kast på över 10% över dagen. 

Är det något problem, tänker någon. Jag tycker det. Över ett år utvecklas snittbolaget 7-8%. Att det nu svänger mer över en dag är inte rimligt. Det finns inte nyheter och fakta till grund, utan teknik som skapar nervositet. Att börskasten förorsakade amok i kurserna är tydligt – som mest hade vi 68 handelsstopp i olika aktier samma dag. Ett dystert rekord.

Att ekobrottsmyndigheten nu flaggar för rekordmånga ärenden kring kursmanipulation är ytterligare en tråkig signal. Frågan är hur många av dessa som är robotar. Jag tror dessvärre inte många. Eftersom robotarnas millisekundsnabba analyser och ordrar är svåra att motbevisa. Det går för fort. Varje dag drar de bort 3 miljoner ordrar snabbare än 5 millisekunder. Varje dag lägger de dit 13 miljoner ordrar och drar bort 12,5 miljoner… 

Spararnas reaktion har varit massiv. Tydligast är rekordmånga affärer. I snitt 96 000 affärer per dag. Topparna var över 210 000 aktieaffärer. Nivån är hela 15% över toppnivåer från våren 2010. Det är mer stressade än kloka affärer.

Den andra starka reaktionen är vad spararna köper. Svenska folket har övergett folkaktier och köpt index istället. Börshandlade indexfoner (ETF). Hela 4 av 5 mest handlade värdepapper var i augusti börshandlade index. De har nu plötsligt över 10% av handeln.

Även att spararnas aktielån blivit mer överkänsliga än tidigare är tydligt. När börsen gör så stora kast är det betydligt svårare att planera sina lån för att gör aktieaffärer. Volymen på lånen är ned 25%.

Robotarnas roll är tydlig. Tittar vi på den robotfria småbolagshandeln så är den fortsatt sansad, bara hälften av toppnivån från 2007.

RÅDET till sparare lär bli; Köp och sälj dina aktier vid flera tillfällen, så slipper du stressen över tillfälliga kurskast. Handla en aktie 3-4 gånger över lika många dagar, så får du jämnare kurs. Det blir lite dyrare i köpavgift, men att istället stress-sälja snart igen, är inte billigare. Nej, handla vid flera tillfällen så slipper stressen vid hastiga kursfall. Senaste tiden har kurserna oftast snart hämtat sig igen.

Hur fondsparare påverkas vet vi ännu inte. Vi kan bara invänta den utredning som lär vara på gång, efter krav från finansmarknadsministern.

 

Hur reagerar du på robotarna?/claes hemberg

publicerad
31 augusti 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram