Gå direkt till textinnehållet

Sälj allra först

Alla experter talar gärna om att vi ska köpa och köpa. Men först måste vi sälja. Hur ska vi annars kunna köpa? ”Roburtåget” stannade igår i Borås. Och med på tåget fick jag ge mina mest aktuella sparråd. Men en sak fanns typiskt nog inte tid till i programmet och det är säljtipsen. Ja, de är alltför bortglömda. Vi måste ju sälja innan vi kan köpa något. Och säljer vi fel, spelar det närmast ingen roll vad vi köper. Så vad ska vi sälja, först?  

1)      Obligationsfonder. Snittsvensken har hiskliga 200 mdr i obligationsfonder. När nu styrräntan nu stiger riskerar obligationerna att backa. Därför är de stabila obligationerna sämsta tid just nu. Ska vi någonsin sälja obligationsfonder är bästa tiden nu.

2)      Bland-, generations-, mix-, garantifonder är som det låter mest obegripliga blandningar, som vi har svårt att överblicka. Sälj dem, och skaffa en bild som du verkligen kan greppa.  

3)      Avsluta allt räntesparande om du har bolån. Annars lånar du dyrt av dig själv.

4)      Sälj gamla dyra Sverige och Världenfonder. Här betalar vi alldeles för mycket avgifter. Välj billigare eller klart bättre.

Sedan finns många fler säljmöjligheter, men dessa är dessa fyra ovan är uppenbart heta just nu. Börja där och du har snart mycket pengar att spara mycket bättre. Mina köpråd under Roburtåget var 1) Lägre skatt genom kapitalförsäkring 2) Välj lågprisfonder om du är ointresserad 3) bygg en bas med globalfonder och 4) ha alltid en lista med exempelvis tio global- eller tillväxtfonder om du ska välja. Annars har du inget att välja mellan. Glömde jag något, kära Boråsare? /claes

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst