Gå direkt till textinnehållet

Sälj eller håll i

Många tillväxtfonder tappat rejält sista månaden. 45 mdr kr har väst sålt av. Ska jag också sälja, frågar sig många sparare. Mitt svar är tredelat: ”Håll i”, ”Köp snart” eller ”Sälj”… beroende på när du ska använda pengarna. Ibland måste även tillväxten få tveka lite…

 

Finanskrisen mörka botten är nu 24 månader långt bort. Det var två år sedan som ingen människa ville köpa aktier. Ja, de flesta har glömt mörkret: Swedbank bottnade på 15 kronor. Och i dag flyger den över 100-lappen. Vi har kort sagt haft en hissnande stark börs senaste två åren. Grekland överraskade oss första veckan i fjolmaj. Men någon riktig baksmälla har vi inte sett. Förrän nu?

 

TILLVÄXTRASET 2011
Indien-13%
Thailand-12%
Indoneisen-11%
Afrika-11%
Turkiet-10%
Latinamerika-7%
Brasilien-6%
Kina-4%

Det helt klart så att internationellt storkapital har sålt tillväxtmarknader, senaste månaden. 45 miljarder kronor har sålts av. Det är ungefär 1/3 av vad som lyfte Indiensbörsen 20% förra året. Så säljet är ingen revolution, utan en tvekan….  Tillväxtländerna växer på men råvarupriser och allmänna prisökningar gör aktieköpare mer skeptiska. De är rädda för att prisökningar ska krampa ländernas ekonomiska utveckling. Inget allvarligt på sikt, men tillräckligt för att få storkapitalet att frossa just nu.

De värsta rasen hittar vi bland fjolårets segrare. Indonesien, Turkiet och Indien. Samtidigt utlovar börsexperter på löpande band ett ljust börsårs 2011. Är de manodpressiva? Ja! På kort sikt är de oroliga för om hur tillväxtländerna orkar dra lasset av världens tillväxt. Det är de å andra sidan alltid. På lång sikt däremot ser det bra ut. 3-4 mdr människor ska köpa första kylskåpet ….

Hur agerar vi då? Vi kan antingen härma dem, eller så duckar vi under börsvågorna sköljer vidare. Vi behöver kort sakt tre olika upplägg: BEHÅLL/KÖPA/SÄLJA:

BEHÅLLA? De flesta pengar ska vi spara i många år till. Att sälja några fonder och aktier, för att börsen hickar, är antagligen inte lönt besväret. Visdomen säger att många som försöker detta kommer tillbaka alldeles för sent. Det fungerar bara i teorin. Sitt kvar gäller därför är 9 av 10 sparare. Att hoppa kräver extrem fingertoppskänsla.

SKA VI KÖPA? Är du i färd att köpa, så kanske jag skulle vänta lite, för att se vad som händer. Och när du väl tycker att fallet planat ut så köp vid 2-3 tillfällen. Men var inte rädd. Läs då texten ”Köp vid -10%”.

SKA VI SÄLJA? Ja, om du har en pott pengar som du ska använda till sommaren, så finns ingen anledning att hänga kvar. Några månader på börsen är en gissningslek. Sälj åtminstone hälften av sommarpengarna nu. Resten inom 1-2 månader. Hur tänker du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord