Gå direkt till textinnehållet

”Sälj i maj”

Statistiken visar att maj till augusti är årets sämsta börsmånader. Och det är inte bara börsspökerier. Det finns anledning att vara beredd.

 

”Sälj i maj och stanna borta” lyder ett amerikanska börsordspråk. På engelska blir det ”Sell in may and stay away”. Det som spökar är inte alls årstiden eller att sommaren snart står för dörren. Utan den vanligaste teorin är att utdelningarna stökar till det för aktieköparna som flyttar fokus ifrån börsen för en stund.

 

I snitt når 4-5 procent av börsvärdet ut rakt i handen på aktieägarna under mestadels april månad. Efter det badar aktieägarna i pengar. Att då börsen skulle stiga är förstås en tanke, men snarare ser det ut som att pengarna i näven får aktieköpare att avvakta.

 

De tar nog inte tidig semester från börsen. Utan psykologin sätter in och aktieägare med mycket pengar i näven, tar sig oftare en rejäl funderare innan de köper igen. Intresset för att köpa svalnar, tillräckligt för att börsfarten ska stanna till. Därför planar börsen ut om den inte faller, under slutet på andra kvartalet och hela tredje kvartalet. Sedan efter alla semestrar och när hösten står för dörren tycks köpintresset komma åter. För på höstkanten, från oktober, stiger börserna återigen. Säger statistiken.

 

Nu säger detta förstås ingenting om exakt vad som sker på börsen i maj, juni, juli och augusti…  just i år.

 

Jag tror ändå att närmaste månaderna visst kan bjuda på en nedförsbacke. Nu när senaste siffrorna är förbi från bolagen sätter alla fokus på sommarsiffrorna. Och redan här tror analytiker att vinsterna har svårt att växa lika fort. Det vankas inga ras i siffrora, men kurserna kan ändå  tappa fart. Lägg till att spanska ekonomin lär oroa oss i flera månader framöver. Mer kanske inte behövs för en sättning.

 

Att hoppa av och på vid rätt läge kan däremot var en svår manöver. För de flesta sparare är månadssparnade fortfarande bästa metoden.

 

Men eftersom många lämnar sina konton för andra intressen, så kanske en extra tydlig automatisk försäljning (stopp loss) är något att fundera på. Når en aktie- eller fondkurs ex ned till den nivå där du köpte, så kanske du helst vill sälja. Vill du ha hjälp kan du som har aktier ställa in en så kallad automatsälj. Men inte heller den tänker själv, utan agerar bara svart/vitt som du ställer in den, så pröva dig fram, så du vet hur tekniken fungerar. Och än så länge finns tyvärr bara automatsälj eller automatköp inom aktiehandel.

 

Skulle du vilja ha möjligheten att välja ”automatsälj” inom fondhandenl?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord