Gå direkt till textinnehållet

Sälj Kreta till tyskarna

PIIGS-ländernas kris blossar upp igen. Grekerna har inte råd att betala, säger de. Säljer de Kreta till Tyskland så lär de bli kvitt. Kanske grekerna kan rentav gå med lite vinst. För tyskarna lär behöva en semesterö.

 

Flera ekonomier kring Medelhavet skakar igen. Räddningsinsatserna från förra året varade inte längre än hit. Senast för ett år sedan var många EU-politiker och ekonomer överraskade. Det lär vi inte se den här gången. Nu har tanken satt sig. Men en mer rejäl lösning lär behövas. Vi kan inte fortsätta med PIIGS-kris varje maj.

Hade grekiska valutan funnits kvar så hade det varit enkelt. Devalvera. Men nu har de Euron och EU får kika i deras kassvalv efter värden. Precis som när det gäller bolån så kräver banken en säkerhet. När det gäller lån till havererade ekonomier som Grekland och Spanien finns också säkerheter. Det gäller landets ekonomi, skatter, statliga bolag och äganden. Men vad är säkerheterna värda om inte utlånaren använder sig av värdet. Först lär grekiska staten tvingas sälja några hamnar.

Alternativet är att flera europeiska storbanker kraschar och måste räddas av EU. Och vem får då högre EU-skatt? Bara för att politikerna inte lyckats se igenom pärlbandet av PIIGS-länder. Visst har EU varit lama hittills. Under tiden demonstrerar greker under parollen ”vi betalar inte”.

Kort sagt behöver EU, grekerna och andra krisländer en omskakande lösning. Och tyskarna behöver helt säkert en ö i Medelhavet! Varför inte Kreta. /Claes Hemberg

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika