Sälj Ryssland i protest

(FONDER) Fruktansvärt mördade i Syrien, är något även vi sparare kan protestera mot. Jag har nu sålt mina Rysslands- och Östeuropafonder som en protest mot Putins ointresse för inbördeskriget där 10 000-tals civila mördats. 

Att använda våra sparpengar i politisk protest är inte vanligt. Men när jag läser om folkmordet i Syrien som avslöjats i nyhetsbevakningen senaste veckorna måste jag reagera.

En rad internationella organ, Arabförbundet och tongivande länder har skickat observatörer och lämnat sina protester. Men ett symboliskt viktigt steg har inte tagits – en FN-resolution. Orsaken är att den ständiga medlemmen Ryssland lagt in sitt veto. Det handlar om vapenaffärer och regionalpolitik, som hittills räknas högre än tusentals civila människoliv.

Tvärt om rapporteras hur syriansk militär använder barn som sköldar i ett hänsynslöst inbördeskrig. Spädbarn och hela familjer mördas med massförstörelsevapen.

Då vill jag verkligen protestera. Därför har jag sålt min Rysslandfonder och Östeuropafonder, som ofta är 50% Ryssland. Att just jag säljer mina Rysslandsfonder lär inte märkas. Men är vi många fler, så kan vi tillsammans skicka en signal till börsen i Moskva och den politiska ledningen i Kreml.

Under tiden lägger jag rysslandpengarna på andra fonder som Sverige, Indien, Global och Afrikafonder. Där globalfonder ger lugnast sommar.

Vad tycker du? Kan du tänka dig att använda dina sparpengar som politisk markering. Idag diskuterar jag frågan på twitter på #säljerduryssland? och här på bloggen. Vad tycker du?

#SäljerduRyssland?/claes hemberg

publicerad
15 juni 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram