Gå direkt till textinnehållet

Sälj Ryssland i protest

(FONDER) Fruktansvärt mördade i Syrien, är något även vi sparare kan protestera mot. Jag har nu sålt mina Rysslands- och Östeuropafonder som en protest mot Putins ointresse för inbördeskriget där 10 000-tals civila mördats. 

Att använda våra sparpengar i politisk protest är inte vanligt. Men när jag läser om folkmordet i Syrien som avslöjats i nyhetsbevakningen senaste veckorna måste jag reagera.

En rad internationella organ, Arabförbundet och tongivande länder har skickat observatörer och lämnat sina protester. Men ett symboliskt viktigt steg har inte tagits – en FN-resolution. Orsaken är att den ständiga medlemmen Ryssland lagt in sitt veto. Det handlar om vapenaffärer och regionalpolitik, som hittills räknas högre än tusentals civila människoliv.

Tvärt om rapporteras hur syriansk militär använder barn som sköldar i ett hänsynslöst inbördeskrig. Spädbarn och hela familjer mördas med massförstörelsevapen.

Då vill jag verkligen protestera. Därför har jag sålt min Rysslandfonder och Östeuropafonder, som ofta är 50% Ryssland. Att just jag säljer mina Rysslandsfonder lär inte märkas. Men är vi många fler, så kan vi tillsammans skicka en signal till börsen i Moskva och den politiska ledningen i Kreml.

Under tiden lägger jag rysslandpengarna på andra fonder som Sverige, Indien, Global och Afrikafonder. Där globalfonder ger lugnast sommar.

Vad tycker du? Kan du tänka dig att använda dina sparpengar som politisk markering. I dag diskuterar jag frågan på twitter på #säljerduryssland? och här på bloggen. Vad tycker du?

#SäljerduRyssland?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord