Gå direkt till textinnehållet

Sänk räntan själv

Bolånare som prutar sänker i snitt sin ränta med 0,44%. Det motsvarar 9 000 kronor varje år. Problemet är att majoriteten inte ens försöker pruta.

 

Riksbanken förändrar inte räntan den här gången. Men låt dig inte stillas med det, tänker jag. Varje bolånare kan själv sänka räntan. Boendet är vår stora utgift. Hela 27% av hushållens utgifter går dit, enligt SCB.

Vi diskuterar gärna frågan om att binda bolånen. Trots att vi här är i händerna på Riksbankens styrränta. Och att binda är detsamma som att försäkra sig mot riksbankens räntekurva, är det få som inser. Som mest har över 90% av svenskarna valt rörligt och i dag är siffran sjunkit till 50%. Men trenden är tydlig. Senaste 20 åren väljer allt fler svenskar rörligt.

Men oavsett om du binder eller ej, så finns en förtjänst som merparten av svenska folket helt missar: att pruta på räntan. Hela 8 av 10 bolånare 5 miljoner svenskar, prutar inte på sitt livs största utgift. Endast 200 000 har försökt, men misslykats. Hela 21% eller 1,5 miljoner svenskar har redan lyckats att pruta. I snitt kapar de 0,44%.

Den bäste prutaren jag sett var 1,35% i Solna. Även de som prutade 1,25 i Kungälv och i Borås ska vara nöjda. Bara 3% av svenskarna säger att de lyckats pruta mer än 0,5%enheter.

HÄR EN PRUTMETOD:  http://shorturl.se/?MlJnM

Prutar du? Hur mycket? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord