Gå direkt till textinnehållet

Schweizare dominerar

Aktieägare i Schweiz och Luxemburg har gjort tydliga framsteg på svenska börsen senaste tiden. De dominerar nu bland utlandsägarna. Deras intresse gynnar kurserna på kort sikt. 

Schweizarna och Luxemburg framstår nu som de utländska ägare som äger mest på svenska börsen. De har 17% och 15% av det totala ägandet, visar siffror från Euroclear. Det är ett starkt skifte från bara några år. Tidigare var USA och Storbritannien jätten på stockholmsbörsen. Men de har nu tappat från 20% till 12-13%-nivån.

Skiftet är en tydlig bild av hur världsekonomin skakats om av krisen i södra Europa. Detta fick amerikaner och britter att ta hem pengar. Då tappade Stockholm ägare. Samtidigt har finanshusen i Schweiz och Luxemburg sett sig om efter andra investeringar. Och då blev Stockholm en vinstlott.

Men nya regler för dolda banktillgångar har fått fram pengar och kanske även aktier i pytteländerna som gjord sig kända för sina skatteregler. Därför kan några av alla aktieägare som är registrerade i Luxemburg och Schwiez säkert också vara några svenskar.

Annars så är det utländska ägandet i Stockholm stort. Andelen utländskt ägande sjönk visserligen sista kvartalet från 33,3% till 31,6. Å ena sidan är nivån den högsta på många år. Men försäjningarna sista månaderna förvånar mig. Att utländska investerar sålde i augusti må vara hänt, men de köpte inte på det vi nu kan se som en botten.

Istället var det svenska sparare som var med i raketbörsen senaste månaderna.

 

Vilken var din bästa aktie senaste kvartalet?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord