Gå direkt till textinnehållet

Shanghai mot 2020

Årets världsutställning i Shanghai blev ytterligare ett avstamp för det nya Kina. Temat ”Bättre stad bättre liv” lockade 70,8 miljoner besökare under de 184 öppna dagarna. Nu växer Shanghai vidare mot nästa mål år 2020.  Och Kina lär bli största ekonomi i samma veva. Avanza Bank och 20 sparare var där. http://shorturl.se/?WCE7q Vi glömmer så fort. För bara tio år sedan var Kina en ovanlig aspekt i morgontidningarna. I dag nämns deras ekonomi, valuta och politik med en självklarhet närmast varje dag i de flesta medier. Och redan säger prognostiserna att Kinas ekonomi kommer att växa förbi USA redan om tio-femton år.

I denna långa kedja av framsteg och manifestationer var OS i Peking 2008 och nu världsutställningen i Shanghai 2010, för kineserna två viktiga avstamp. Nu har de visat att de kan imponera. Och de har vid bägge tillfällena lagt stor kraft vid att exportera sin kultur och sin historia. Gamla uppfinningar, konst, arkitektur och traditionell musik. Och det är inte färdiga på något sätt. Bara i Shanghai har de sedan länge ett ännu större mål. År 2020 vill Shanghai vara världens bästa storstad att leva, bo och arbeta i. Det talar om miljöteknik, hälsa och kommunikation. Så håll fortsatt minst ett öga på staden.

Våra Kina-fonder http://shorturl.se/?I0gV0 kan däremot få oss att tveka. Åren 2000-2008 var hissnande. I första återhämtningen från finanskrisen var Kina-fonderna också snabbt tillbaka. Men under 2010 har återhämtningen här och över hela världen planat ut. De är detta vi även ser i Kinafonderna och många andra tillväxtregioner. Men svenskarna som bara har 1 % av sitt fondsparande, har ändå mest missat Kina. För 150 år sedan stod Kina för 1/3 av världsekonomin. Det byggde på att de hade just så stor andel av världens befolkning. Och det vore inte märkligt om Kina återkommer till samma andel. Kort sagt kan nog svenskarna sparade lite mer där. Eller vad tycker du? /c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord