Gå direkt till textinnehållet

Sigma-affärer borde makuleras

Sigmas stiger i dag 24% efter ett bud på bolaget. Men otydlig och delvis felaktig spridning av nyheten lurade sparare att sälja i en mystisk handel. Detta borde få börsen att makulera affärer för över 1 miljon kronor. Dessutom borde de utreda omfattande insiderhandel.

Luttrade ägare i Sigma har i dag fått ytterligare en näsbränna från bolaget. Bolaget spred nyheten på ett klåfingrigt sätt och därmed lurat sparare som inte nåtts av nyheten att sälja av aktier till orimligt låga nivåer.

Att nyheten fanns ute redan före börsen öppnat var tydligt. Redan under de åtta minuter innan ens nyheten hade nått nyhetsbyrån Direkt kl 09.08 så hade 200 000 aktier omsatts vilket är dubbelt mer än en vanlig dagsomsättning på aktien.

Problemet är att nyheten inte nådde hela marknaden samtidigt.  Fortfarande efter 60 minuter inget officiellt pressmeddelande utskickat eller publicerat på bolagets hemsida. Istället fick nyheten spridning på ett märkligt sätt, efter att bolaget smög ut nyheten 09.08 i ett mejl till nyhetsbyrån Direkt. Sättet att sprida nyheten strider direkt mot det sedvanliga sättet att sprida officiella nyheter via pressmeddelande och den breda spridning som når ut på bredden av finansiella sajter.

Nu gjorde Sigmas klumpiga agerande istället att informationen blev spöknyhet som inte alls spreds till alla parter i samma sekund och inte heller gick att konfirmera eftersom det inte fanns någon officiellt publicerad information. Den osakliga spridningen ledde istället till att vissa grupper helt tydligt kunde agera långt före allmänheten.

Därför bör alla aktieaffärer upp till jämviktskursen kl 09.20 därför makuleras. Eftersom Sigma brutit mot reglerna och indirekt lurat aktieägare borde också affärerna som skett från öppningen till dess att kursen stabilierats på 6.60 kronor också makuleras. Bevisligen har inte hela aktiemarknaden haft tillgång till samma information. Utan först ca 20 minuter så nådde aktien enmer stabil nivå.

En sådan här nyhet ska bolaget självklart offentliggöra före börsens öppnande. Allt för att ge ägare en rimlig möjlighet att ta ställning till informationen. Klarar bolaget inte av att offentliggöra pressmeddelandet före öppningen kan de alltid be börsen att stoppa kursen. En vild kurskorrigering på 24 %, förstör både aktiens och börsens trovärdighet. Nu finns inga börsregler som styr detta förfarande, utan vi måste kunna lita på att börsbolagen har ett eget omdömme. Men när de uppenbart saknar det måste börsen reagera med hårda nypor.

 

Dessutom finns nu tecken på insiderhandel dagarna före nyhets läpptes. Det finns tydliga tecken på att nyheten varit ute redan i måndags eftermiddag. Då steg plötsligt kursen efter två veckor i sidled. Igår vid lunch steg sedan aktien häftigt under stor omsättning. Detta borde självklart granskas. Detta har också Stockholmsbörsen noterat.

Stockholmsbörsen säger att ”kursen har stigit 2 dagar före budet”. Om börsen startar en granskning av bolaget vill börsens övervakning inte kommentera. Men eftersom de redan minutrar efter budet fäller den kommentaren så har börsen minst sagt ögonen på händelserna.

 

 

/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord