Gå direkt till textinnehållet

Simma med hajar

Simma med hajarBankvärlden kan locka en särskild typ av människor (hajar) men framför allt är det arbetssättet på banken (hajpolen) som är farligt,  menar författaren Joris Luyendijk till den nu aktuella boken ”Simma med hajar”. Jag kan bara bekräfta bilden. Det är en glasklar varning för att jobba i bankvärlden eller som ekonomijournalist eller spara sina pengar där.

Genom åren har jag mött många bankmänniskor, i Sverige och utlandet. Visst är det tuffare tag i utlandet, men även på svenska banker är det slående: ingenstans har jag mött så hårt stressade människor som balanserar mellan bonus och sparken. Naturligtvis påverkar detta våra sparpengar.

Innan mina 18 år på Avanza jobbade jag sex år som journalist, där jag mötte vanliga människor på vanliga arbetsplatser. Då trodde jag att bankvärlden var ungefär likadan. Så fel jag hade.

Bankvärlden är långt mer pressad, hård och hierarkisk. Den är konstruerad så. Eftersom handlare i räntor, aktier, rätter mm är internationell pågår här ett ständigt världsmästerskap. Dygnet runt. Allt är mätbart. Vinnare hyllas och förlorare hängs ut. För att lyckas bäst måste de chansa och vara lojal och samtidigt illojal. Den som chansar fel åker ut. Och allting styrs av en stenhård hierarki. På en nervig gräns mellan spekulation och total kontroll.

Senaste veckan meddelandet en av våra stora banker hur de delar ut 1 700 miljoner i bonus till de anställda. Obegripligt stora pengar som används för att få människor att överprestera. Avarterna kan vi bara anta. Vem som betalar, behöver vi inte gissa.

Bankvärlden är samtidigt inte genomsvart. Två sidor slåss mot varandra; frontoffice och backoffice. Driftiga säljare jobbar utåt. Bakom kulissen finns den raka ryggraden. De förstnämnda tävlar och ror hem affärer. Den andra gruppen är ansvarstagande medarbetare. Vi kan lätt gissa vem som bestämmer färdriktningen, sätter stämningen och tar bonusen. Och varför så många kriser uppstår just där…

Simma med hajar är en nödvändig bok för alla ekonomistudenter och ekonomijournalister. Och läs den också; du som vill förstå spelet bakom marmordisken, innan du vänder sig till banken med dina sparpengar…

Närmaste åren väntas dessutom riktiga bankråd dessutom nära helt försvinna. Nya lagkrav stoppar personliga råd till vanligt folk. Det ska jag skriva mer om…

Kassörskan på bokhandeln kände igen siluetterna på bokens framsida. Hon berättar att hon jobbade i kvarteren för några års sedan. Hennes analys var lika enkel som avskräckande: ”De tror de äger världen”.

Vilka är dina intryck av bankvärlden?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord