Gå direkt till textinnehållet

Ska vi amortera?

(BO/RÄNTOR) När räntan stiger börjar allt fler fundera på att amortera av bolån. Men det ska egentligen inte bero på ränteläget, utan på vem du är: är du räntesparare eller börssparare? Det är ett av många ämnen för dagens Bokväll med bla Bengt Hansson, Tomas Pousette och  Eric Olsson.

Den inbitne räntesparare bör absolut amortera. Att spara på sparkonto och samtidigt betala av bolån blir som att låna av sig själv med banken som mellanhand. Dessutom betalar du skatt. En dålig affär som miljontals svenskar gör varje dag. Så länge du har bolån finns ingen anledning att räntespara.

Börsspararen däremot med en avkastning i nivå med hela börsen vinner några procent varje år på att inte amortera. Det sker förstås inte varje år, men i snitt. Men den som är i gränslandet som exempelvis blandfonder lär däremot se ett minus på kontot. Att spara i generationsfonder till pensionen är därför märkligt. De innehåller ju en hel del räntor.

Hur ska vi tåla ränteuppgångarna då, tänker någon? Priset på räntan följer ju konjunkturen. Du har mer i ditt aktiesparande samtidigt som räntan är hög. Och när räntan sjunker minskar också värdet ofta på ditt börssparande. Ett utmärkt förhållande. Kort sagt är: Börsen inte någon bra plats för att hämta pengar till amorteringar. Men däremot är börspengarna bra för att betala av räntebetalningarna.

Dessa och flera andra perspektiv på bo, spara, räntor mm tar vi upp på dagens Bo-kväll, Clarion Stockholm. Vilka bofrågor har du? /claes hemberg

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst