Gå direkt till textinnehållet

Skaffa en bunden ränterabatt, Elisbeth

Elisabeth Wass bloggar på Finansliv upprört efter svar kring räntedjungeln. Hon har missat några käpphästar som lätt galloperar iväg, om vi inte håller i dem.

Här Elisabeths blogg https://www.finansliv.se/elisabeth-wass/hallaaa-herr-hemberg-kan-du-snappa-lite-med-hangslena-och-hosta-upp-lite-rantor/

Boräntor kommer upp till debatt numera varje gång Riksbanken sätter ned foten kring styrräntan. Jag tycker det är utmärkt. Varje gång väcks några 100 000 bolånare att sänka sina utgifter för boräntor med säkert 1o0-tals miljoner kronor. Denna gång en av bloggarna på Finansliv som vill agera, men undrar hur.

Elisabeth: Så min fråga nr 1 är; Varför kan man inte få avtal som relaterar till någon ränta som heter något ”stiboreskt” +påslag, som inte måste omförhandlas och bevakas?

Det går visst att binda en rabatt till ett rörligt lån. Jag har det själv. Men den konstruktion du frågar om är lite otymplig för banken kan jag ana. För deras interna rutiner förhåller sig till skyltpriset. Så kräv istället XX% rabatt förhållande till listpriset. I alla väder.

Och det är en viktig fråga. Jag förnyar min rabatt 1 år framåt varje gång jag förhandlar. Det ger mig och banken en bra bild. Många glömmer tyvärr att sätta att slutdatum på rabatt-prutningen. Då vet du inte när du måste ringa igen. Vissa har blivit av med den efter bara några veckor. Så kan vi ju inte ha det. Kräv ett slutdatum.

 

Elisabeth: Och nr 2 är; Vad är den färdigprutad I DAG exvis 3 månader halvrörlig, om man inte vill förstöra sitt övriga sparande (som pensioner) med att samla allt i Stora Banken?  Allt jag läser i tidningarna uttrycker bara att det går att få lägre ränta men inte hur låg.

Färdig prutat? Ja, hur långt är ett snöre? Vill du ha ett snittsnöre så prutar snittsvensken nu 0,3%: Det borde göra kring 2,6 på ett rörligt bolån. Lite grann beroende på vilken bank du talar med. Vill du pruta i bäst i klassen (0,7-0,9) så ska du ned till 2,2%. Men offra nu inte livrem, hängslen, sockor och sandaler för att komma dit ned. Det finns de sparare som ger banken ppm-potten, pensioner, billån, hemförsäkringar mm för att få ned boräntan: Då har de snart betalat 10 000-lappar för att tjäna 1000-lappar. Det är en usel affär.

Jag håller därför isär mina affärer. När jag talar med min bolåneexpert, så är det just bolån jag vill köpa och pruta på. När jag vill hemförsäkring ringer jag en annan. Då kan jag ha billig pension, billigt bolån och billig hemförsäkring samtidigt. Men på olika butiker.

Liksom jag inte handlar köttfärs på cykelaffären. Jag köper inte heller kläder på kafeer.

Var det ett svar Elisbeth?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord