Gå direkt till textinnehållet

Skampåle saknas

Året 2013 har givit ovanligt många aktieskandaler. Vilken av dem tycker du är mest anmärkningsvärd? Eller är det just bristen på granskning som oroar ännu mer och att skampålen måste bli tydligare. Skampålen är ju bonusfestens mörka baksida.

Börsen är upp 20%. Bonusar för miljarder pumpas ut till börsbolagens chefer. Men år 2013 tycks också bli aktieskandalernas stora år. Aldrig har jag sett en sådan kö av fuffens och fula snedsteg bland noterade bolag. Bolag som tycks hitta en helt egen börsetikett, som gynnar just dem.
De mindre nogräknade tycks inte förstå att börsen ett förtroendejobb som vi tillsammans måste vinna varje dag. Så upptäcks börsfusk och lögner när de snubblar, ramlar och snavar. Då tänker jag att skampålen måste bli synligare. Granskning är viktig, men skammen är nog effektiv. Låter kanske lite primitivt, men kan bolag och insiders bete sig illa, och indirekt stjäl pengar från vanligt folk, måste de avskräckande exemplen bli mycket tydligare. Det skulle väcka även vanliga sparares intresse på ett sätt som kontosaldot inte gör. Nej, skammen är sannolikt den mest effektiva påminnelsen, bland dessa prestigefulla börsens högdjur…

Men vilken skandal är värst? Här några i datumordning:

23 januari:
Gruvbolaget Northland Resources saknade plötsligt 2,5 mdr och aktiekursen har sedan dess tappat 99,97%. Dessutom har de gamla aktieägarna förlorat 97% av rösterna till nya ägare. Under hösten framgår att de saknar 1 mdr tilll…

8 juliGruvbolaget Nordic Mines står efter många högflygande löften plötsligt vid konkurrensen ramp. Ordförande storsäljer.

30 juli
Lilla vinbolaget Cefour – skickade ut pressmeddelande om uppköp. Kursen steg kraftigt, storägare sålde och häktades. För allt var en bluff.

5 september:
Ett falskt pressmeddelande antydde att biometribolaget Fingerprint fått en stororder. Aktiekursen gick i taket. Under några minuter. Nyhetsbyrån Direkt avslöjade bluffen. Men ännu har polisen inte offentliggjort minsta spår av en gärningsman.

21 nov
Oljebolaget Alliance Oil – har skänkt bort 100-tals miljoner till huvudägarens välgörenhetsfond. De tycker det ingår i affärsidén. Samtidigt har de tagit in stora belopp i nyemissioner.

29 nov
Göteborska byggbolaget Platzer börsnoteras och storägaren Wallenstam vräkte ut alla sina aktier första noteringsdagen.

12 dec
Godisbolaget Candyking vinstvarnar dagen före notering. Missförtroendet gör att de tvingas sedan ställa in noteringen.

Vilken skandal är mest anmärkningsvärd? Vilka saknar du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord