Gå direkt till textinnehållet

Skatten lätt hemma

Närmast alla aktieägare kan lätt räkna hem skatten i kapitalförsäkring och ISK. Bara på den årliga utdelningen räcker gott.

Snittaktien på börsen ger en utdelning på 3% per år. Det är så denna stora andel av aktievärdet som når kontot varje år i reda pengar. Det är vår närmast säkra avkastning på aktier, som många ofta glömmer bort. Ja, bolagen ger utdelning i närmast alla väderlekar. Men skatten på utdelningen slarvar de flesta aktieägare med.

Räknar vi ”bara” på denna snittränta i utdelningen, så redan där vi är vi hemma om vi har papprena i en kapitalförsäkring eller en ISK. För 2 procent avkastning är allt vad som krävs för att kapitalsförsäkringen eller nya ISK ska gå och räkna hem.

Statslåneräntan kan vi ha som ett enkelt målsnöre. Når vi bara strax över den så är skatten lägre i kapitalförsäkringen eller ISK.  För skatten blir 0,5% nästa år. Och vi kan vässa fördelen ytterligare genom att välja aktier med extra fin utdelning http://shorturl.se/?O9h4h.

ps. du måste se upp för avgifter i kapitalförsäkring. Det finns de som lägger årsavgifter mm på flera procent. Då stämmer förstås inte kalkylen. Flytta!

Några frågar om att sälja av kapitalförsäkringen innan årsskiftet. Det är inte någon idé, i år. För insättningar räknas från och med nästa år. Så ska du ha aktier närmaste året, så är det inga pengar att flytta runt.

Hur väljer du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord