Gå direkt till textinnehållet

Skräcken Diamyd

Tusentals diamydsparare får direkta förluster på flera hundra miljoner kronor efter dagens ras. Förlusterna kan lära alla sparare en viktigt att-inte-göra-lista.

Forskningsbolaget Diamyd med fokus på diabetes kom i dag med sitt mörkast tänkbara besked. Deras storsatsning har totalt misslyckats. Kursen föll genast mer än 80 procent. Dessvärre har många av de 6 000 småägarna förlorat långt mer än så. Flera har förlorat mer än de ägde i aktien och går back på affären. För spararna har gjort flera allvarliga misstag, som förvärrat deras situation efter dagens besked. Något vi alla kan lära av.

–          Småägarna i förhoppningsbolag som Diamyd har ofta bara ETT AKTIELSLAG och därmed gjort sig helt beroende av aktien. I uppgång är detta ofta mycket lockande. Men nedgången kan komma mycket snabbt. Ett bättre namn för aktierna är lotteribolag.

–          Förhoppningsbolag som Diamyd lockar ofta en inre krets starka anhängare. Om kursen stiger så lockar detta gamla småägare att KÖPA FLER aktier. Så kommer småäagarna in i en farlig spiral där de är allt mer bereonde av ett allt mer vidlyftigt värderat bolag. Och sparare förvärrar situationen genom ytterligare två steg:

–          Småägare har dessutom ofta BELÅNAT aktien, ofta upp till 50%. Det gör att de snabbt kan förlora mer än de haft i värde i aktien.

–          Småägare har dessutom ofta HÖJT BELÅNINGEN varefter aktien stigit i värde. Det gör att de inte tål minsta nedgång. Dessutom blir hotet om förluster snart oöverblickbart.

Och diamydspararna är inte ensamma. Småägare i 100-talet noterade småbolag har samma utsatta situation. Vad småägarna behöver kontrollera är att bolagen tjänar pengar. Tjänar inte bolaget pengar så måste vi betrakta köpet som ett lotteri. Och vi köper inte fler och fler lotter. Och vi belånar inte våra lotter. Och vi ökar inte belåningen i våra lotter.

Lägg inte mer pengar på sådana aktier än du spenderar på andra lotterier. Det är en enkel tumregel.

Vad säger du om småbolagen?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord