Skuldtak i sandlådan

Amerikanska debatten om skuldtaket är igång. Precis som vi diskuterar amortering här hemma. Och inte låter de debatten allvarligt sänka dollarn eller börsen. Utan när industrisiffrorna kom steg ändå börserna 1%, som att debatten om skuldtaket inte fanns. Och jag säljer inte mina USA-fonder, för bolagen går bra, trots den politiska sandlådan.

 

USA har senaste dygnet börjat stänga ned statliga verksamheter som berör 800 000 jobb. Det låter omfattande. Men de har tillfälligt stängt statliga verksamheter många gånger tidigare. Senast var i och för sig ett bra tag sedan december 1995, och under den stängningen steg börsen 0,06%. Nej, skuldtaket är en känd fråga, som överraskar få.

Växande USA-skulder är ett förstås en allvarlig fråga. Men så länge de kan låna mer utan att deras valuta, export och ekonomi visar tecken på försvagning så lär de fortsätta. Som svenska bolånare undviker de gärna att amortera.

 

Omvänt tycks själva skulderna och skuldtaket hamna i skymundan. Republikanerna skjuter istället in sig på sitt röda skynke sjukvårdsreformen Obamacare. De vill minska ned den och använder skuldtaket som murbräcka. Så kan skuldtaket bli ett hårt verktyg i helt andra debatter.

Det låter som en sandlåda. Visst skulle jag önska att de fokuserade på huvudfrågan skulder och skuldtak. Men det lär dröja. Så länge dollarn och börsen inte tar allvarlig skada, lär inte heller politikerna ta tag i huvudfrågan.

 

Under tiden mår amerikanska bolag och USA-fonderna i många fall storartat bra. Deras försäljning i tillväxtvärlden ökar i snabb takt och bolagen tar för sig i den allt mer globala ekonomin. Därför behåller jag mina USA-fonder. Att amerikanska staten har skröplig ekonomi, är annan historia, verkar politikerna tro. Men de påverkar varandra mer än många inser. Amerikanarna har idag 3 år kortare medellivsslängd än vi i västeuropa. Det tycker jag är konstigt i landet som kallar sig världens starkaste ekonomi.

 

/claes hemberg

publicerad
2 oktober 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram