Släpp spararna fria

När rösträtten infördes 1921 fanns plötsligt risk att folk röstade fel. Men vi lärde oss, hyfsat väl. Att en akademiker (Saco:s ordförande) idag kan vara emot flytträtt på våra pensioner, är däremot för mig en fullständig gåta.

Saco:s ordförande är emot fri flytträtt. Det skriver han idag på fackets hemsida. Han förklarar där hur facket bidragit till att sänka avgifterna. Och att konkurrensen med kostnader för reklam och provisioner skulle öka avgifterna, antar han.

Men argumentationen är tunn. Ska vi inte få välja själva, för att vi kanske väljer fel? Visst har facket bidragit till att sänka avgifterna. Men det innebär inte att de för all framtid har bästa lösningen. Om bara en domare får bestämma; facket själva, så finns självklart inget alternativ.

Men om vi öppnar för att andra lösningarna kan vara bättre, så kallade konkurrens, så kanske just inträffar. Genom åren har vi sett det inom telefoner, bilar och el. Varför inte på pensionsavgifter?

Sedan kan visst användarna välja fel telefoner, fel bilar mm, men det brukar användarna lära sig och välja det som ger mest för pengarna. Det kallas konsumentmakt. Att fackmakten ska gå före och säga åt mig att jag inte klarar av att välja själv, har jag svårt att svälja.

Ja, vi behöver tuffare konsumentregler för spararnas bästa. Vi behöver garantier när gäller flyttider, flyttavgifter, flyttservice, rådgivning och försäljning. Men det ska inte spararna behöva sota för. Här har bank och pensionsbolag en rejäl hemläxa. Sparare vill kunna flytta på en vecka, betala högst 80 kronor för flytten. Jo, här har bolagen en hemläxa. Och även facket.

 

Vad tycker du om fri flytträtt?/Claes Hemberg

publicerad
1 mars 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram