”Sluta lova pensioner”

Tillförlitliga politiker är de som inte lovar några pensioner alls. Det menar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, som jag mötte på tisdagkvällen på Kungliga Myntet, i Stockholm, där han också har utställning.

Jörnmark har senaste årtiondena närstuderat västvärldens bristande konkurrenskraft. Han har besökt industristäder i USA, Spanien, Italien, Tyskland, Norge… Hans analys är brutal. ”Politikerna har i de flesta fall missat den stora omstruktreringen av industrin senaste 40 åren.”

Förebilder hittar han i Asien. Singapore, Korea, Hongkong  och även Japan imponerar på honom. Jörnmark talar om en asiatisk socialism, som radikalt skiljer sig från den vi upplevt i väst.

”Socialistiska politiker i Asien detaljerstyr inte välfärdspolitik och pensionssystem, utan fokuserar på individer, innovation och nyföretagande. Det skapar långt mer dynamiska samhällen.”

Vad ska västpolitiker då göra, undrar jag. ”Sluta lova pensioner, för det kan ni ändå inte hålla. Den politiker som är uppriktig och säger ”Vi kan inte lova några pensioner alls, vi kan bara försöka förändra samhället i den takt som omvärlden kräver. Det blir tufft socialt, men den enda vägen framåt”. En sådan politiker skulle han rösta på, lovar han.

Tigerekonomierna tog fart på under 50- och 60-talet då västvärlden istället gick allt mer i baklås. När staterna som fastslog sina gränser i Europa under krigiska 1900-talet, så fortsatte statsapparaterna med politikerna i väst att sträva efter inre harmoni och välfärd och till varje pris hållla gränserna heliga, så har regioner och städer i Asien istället sökt dynamik.

/claes hemberg

 

 

publicerad
6 november 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram