Gå direkt till textinnehållet

”Sluta lova pensioner”

Tillförlitliga politiker är de som inte lovar några pensioner alls. Det menar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, som jag mötte på tisdagkvällen på Kungliga Myntet, i Stockholm, där han också har utställning.

Jörnmark har senaste årtiondena närstuderat västvärldens bristande konkurrenskraft. Han har besökt industristäder i USA, Spanien, Italien, Tyskland, Norge… Hans analys är brutal. ”Politikerna har i de flesta fall missat den stora omstruktreringen av industrin senaste 40 åren.”

Förebilder hittar han i Asien. Singapore, Korea, Hongkong  och även Japan imponerar på honom. Jörnmark talar om en asiatisk socialism, som radikalt skiljer sig från den vi upplevt i väst.

”Socialistiska politiker i Asien detaljerstyr inte välfärdspolitik och pensionssystem, utan fokuserar på individer, innovation och nyföretagande. Det skapar långt mer dynamiska samhällen.”

Vad ska västpolitiker då göra, undrar jag. ”Sluta lova pensioner, för det kan ni ändå inte hålla. Den politiker som är uppriktig och säger ”Vi kan inte lova några pensioner alls, vi kan bara försöka förändra samhället i den takt som omvärlden kräver. Det blir tufft socialt, men den enda vägen framåt”. En sådan politiker skulle han rösta på, lovar han.

Tigerekonomierna tog fart på under 50- och 60-talet då västvärlden istället gick allt mer i baklås. När staterna som fastslog sina gränser i Europa under krigiska 1900-talet, så fortsatte statsapparaterna med politikerna i väst att sträva efter inre harmoni och välfärd och till varje pris hållla gränserna heliga, så har regioner och städer i Asien istället sökt dynamik.

/claes hemberg

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord