Gå direkt till textinnehållet

Småägare saknar skydd

Om VD ljuger har småägare svårt att få stöd av någon myndighet eller praxis. Utan ett civilrättsligt mål i domstol är den enda vägen. Men få småägare har råd med det. Utan myndigheterna kan behöva tänka om.

Småägare i Precise Biometrics upplever att VD ljög för dem i fredags kring bolagets ekonomiska situation. På torsdagen fanns ingen anledning att vänta en nyemission, meddelade VD, som bara timmar senare meddelade exakt just behovet av en emission och kursen föll snabbt. Den enkla sanningen här är att vd:ns rätta svar hade varit ”inga kommentarer”. Men eftersom vd inte hållt sig till det korta manuset blev sparare lurade.

När privatpersonera nu letar efter en myndighet eller praxis att luta sig mot finner de tyvärr inget stöd. För det finns inget svar. Och myndighetsperson med detta ansvar saknas. Spararna i Precise behöver istället ta bolagets styrelse direkt inför vanlig domstol. Att hitta en småägare som har ekonomiska resurser blir ett första steg. Intresseorganisationen Aktiespararna kan också vara en väg, och att samla in fler namn till protestlistan på bolagstämmor blir ett första viktigt steg.

Ett liknande fall inträffade i juli när BB-tools VD menade att ingen vinstvarning var i farozonen, när bolaget valde att byta datum för rapporten. Kursen steg, men rapporten var likväl en kraftig vinstvarning och kursen föll 15%. Återigen finns har sannolikt ett otal kritiska småägare, men som inte har resurser att reagera.

Än så länge finns inget tydligt domstolsfall som missnöjda småägare kan luta sig mot, för att jämföra med. Tyvärr faller därför många rättsliga mål mot börsbolag på kostnaden. Att driva ett mål kan snabbt kosta över 1 miljon kronor. Det har inte småägare. Den större ägare som har såpass mycket pengar brukar å andra sidan ha en bättre egen kontakt med bolagen, så att de kan undvika sådana här överraskningar.

Vad ska myndigheterna göra?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord