Småägare saknar skydd

Om VD ljuger har småägare svårt att få stöd av någon myndighet eller praxis. Utan ett civilrättsligt mål i domstol är den enda vägen. Men få småägare har råd med det. Utan myndigheterna kan behöva tänka om.

Småägare i Precise Biometrics upplever att VD ljög för dem i fredags kring bolagets ekonomiska situation. På torsdagen fanns ingen anledning att vänta en nyemission, meddelade VD, som bara timmar senare meddelade exakt just behovet av en emission och kursen föll snabbt. Den enkla sanningen här är att vd:ns rätta svar hade varit ”inga kommentarer”. Men eftersom vd inte hållt sig till det korta manuset blev sparare lurade.

När privatpersonera nu letar efter en myndighet eller praxis att luta sig mot finner de tyvärr inget stöd. För det finns inget svar. Och myndighetsperson med detta ansvar saknas. Spararna i Precise behöver istället ta bolagets styrelse direkt inför vanlig domstol. Att hitta en småägare som har ekonomiska resurser blir ett första steg. Intresseorganisationen Aktiespararna kan också vara en väg, och att samla in fler namn till protestlistan på bolagstämmor blir ett första viktigt steg.

Ett liknande fall inträffade i juli när BB-tools VD menade att ingen vinstvarning var i farozonen, när bolaget valde att byta datum för rapporten. Kursen steg, men rapporten var likväl en kraftig vinstvarning och kursen föll 15%. Återigen finns har sannolikt ett otal kritiska småägare, men som inte har resurser att reagera.

Än så länge finns inget tydligt domstolsfall som missnöjda småägare kan luta sig mot, för att jämföra med. Tyvärr faller därför många rättsliga mål mot börsbolag på kostnaden. Att driva ett mål kan snabbt kosta över 1 miljon kronor. Det har inte småägare. Den större ägare som har såpass mycket pengar brukar å andra sidan ha en bättre egen kontakt med bolagen, så att de kan undvika sådana här överraskningar.

Vad ska myndigheterna göra?/claes hemberg

publicerad
14 augusti 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram