Gå direkt till textinnehållet

Småfonder heta

SPARÅRET 2010: Svenskarna har i år rekordköpt smala länderfonder för 7,5 miljarder. De tillhör årets vinnare på världens börser och har lockat 10% mer svenska sparpengar senaste året, samtidigt som andra sparare valt att tömma gamla fonder. Och visst är smalare fonder spännande och lockande. Men de blir ofta förvånansvärt dyra. Den senaste är en Irak-fond.

Senaste året har våra gamla tillväxtländer som Ryssland och Kina inte givit så mycket. De gick bra 2009, men har mest haft paus i år. Istället har svenskarna då valt allt smalare fonder i det svenska utbudet. Vietnam, Kazakstan och nu Irak är några av de smalare och de nyare på listan. Och svenskarna har valt att rekordspara 7,5 miljarder i en bred samling smala fonder. Här finns över 100 fonder att välja mellan. Och trenden är tydlig. Vi breddar vårt sparande och det är bra. Men att bara välja en smal fond kan snabbt bli en besvikelse. Jag har alltid huvuddelen i breda tillväxtfonder.

Små börser i fjärran länder är både lockande och våghalsiga. Jag kan allt för lite om börstraditionen i Vietnam eller insynshandeln i Irak. Visst var jag på besök iVietnam förra året och vandrade omkring utanför den grop som skulle bli börshuset i Hanoi. Och jag såg även ekonomin blomstra. Men samtidigt galloperande prisökningarna något skoningslöst och det demokratiska inslaget är under all kritik. Tillväxten kommer helt säkert slå Sveriges, men vägen mot modernitet är svängig. Därför har jag ett tak på 1% av mina sparpengar när det gäller just EN mindre och mer okända börs. Och att fondhandeln här kan vara dyr, beror mest på att den är just i sin vagga. Ett alternativ kan alltid vara att leta efter svenska bolag som säljer på utlandet. Vad jag vet ska H&M öppna i Vietnam, men då blir vietnamndelen mycket liten.

Istället väljer jag att spara merparten av min tillväxpott i breda fonder med fokus på hela världens tillväxt. Sedan kan jag visst välja smalare fonder för mindre pengar. Några av svenska folkets smala favoriter senaste året har varit Indonesien, Ukraina och Thailand. Och nyast är Irak-fonden: http://shorturl.se/?lfrwc Vad tror du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord