Gå direkt till textinnehållet

Småsparare trängda i rapportfloden

130 bolag lämnar sin kvartalsrapport den här veckan. Det är allt för många, för att alla analytiker ska hinna med att granska siffrorna. Och småägare blir lidande, för de litar ju på att analytikerna både hinner och ger bra vederhäftig analys.

Om jag var ir-chef på Astra, Assa, Alfa eller Volvo hade jag rekommenderat styrelsen att mötas på fredag istället. För rapporten ska ju ut direkt efter styrelsemötet, på måndag morgon. Nästa måndag. Inte denna vecka när ändå 130 bolag skickar ut sin hög med siffror.

Effekten blir att alla 2 miljoner svenska sparare som äger aktier, inte alls får det stöd av oberoende analyser som de så väl behöver. Jag vill gärna läsa två helt olika analyser innan jag bestämmer mig för ett köp. Den här veckan får många vara glada om de hittar en analys på något av deras ofta tio innehav.

Det handlar om att bolagen måste ge andra sidan – analytikerna – en rimlig chans att analysera aktien, att intervjua vd, jämföra data och komma till en långsiktigt hållbar analys. Att skicka ut 130 rapporter samma vecka, eller 26 om dagen är som att ge fotbollsdomaren 26 matcher att döma samtidigt.

Tyvärr lär vi denna vecka få se rekord i antalet missförstådda, missade och direkt felciterade rapporter. Lägg till att stressade analyserna sällan tillhör de mest nyanserade. Så istället för att lita sig extra mycket mot analyserna får rådet bli; ta dem med en nypa salt den här veckan.

Hur läser du analyser?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord