Gå direkt till textinnehållet

Snacka mera matte

Matematik blir allt viktigare. Det är där vd:ar, kolleger och bolag kan förändra. Men att bara säga ”plugga mer matte” fungerar inte. Vi måste lyfta fram fler goda exempel. Där kan vi var och en, och även matte-kommissionen ha en viktig uppgift. Själv pratade jag matte i Söderhamn i helgen.

Det är inte för inte som ingenjörerna var ledare under 1900-talet. I politik, samhälle och företag. Men nu ekonomerna tar över allt mer.

Hejjarop som ”Läs mer matte” fungerar däremot inte. Vi måste prata matte, kittla våra unga att tänka och använda matte. Det är bara då som den där översta raden på tangentbordet kan bli ett redigt verktyg.

Och mer matte behöver vi. För det är med allt mindre marginaler som våra företag och hela vårt samhälle strävar framåt. Då blir ekonomen den som hittar rätt. Och det ser vi på SKF, Trelleborg… och rader av andra bolag. VD:n skruvar och skruvar på siffrorna. Dessutom ska de självklart uppfinna, rekrytera ljushuvuden… men matten har blivit mer tydlig senaste årtiondena. Därför var jag och pratade matte, siffror och begrepp för Pensionsmyndigheten i helgen. Våra politikerna gör mest tvärt om. Lovar siffror och lite innehåll. Det spelar ingen roll om vi har 1000 kr eller 1200 kr i barnbidrag. Frågan är vad vi gör med pengarna. Men det glömmer politikerna diskutera.

Min yngsta dotter är mer kritisk. Hon frågade häromdagen: ”Hur mycket är 500 kronor? Frågan var enkel men svaret har vi diskuterat länge och ofta sedan dess. Vi kommer på nya svar varje dag.

pris sj
ÄR SJs bonuskort något att ha? Det hade SJ inte räknat på… för de saknar tydligen matte på jobbet. Det är synd…

Mitt senaste ekonomi-krock i vardagen kommer från SJ. I helgen åkte jag tåg till Söderhamn och tågrestaurangen ville de sälja på mig ett SJ-bonus-kort. ”Vad är det värt” frågar jag frankt. SJ-säljaren har däremot inte räknat riktigt. ”Hur många procent rabatt får jag?” fortsätter jag.

Nja, SJ-säljaren tvekar och visar mig prislappen. ”Du får en ny räksmörgås när du samlat 4200 poäng”. Jag blir häpen. Jag måste alltså köpa nära 40 smörgåsar till och då får jag nr 41. Inte så lockande…

”Det är bara 2,5% rabatt! Nej, för det vill jag inte lämna ut mobilnummer och bära runt ert kort…” svarar jag och säljaren blir helt ställd. Ingen på SJ hade räknat tydligen…

Med lite praktisk matte, några exempel och mänsklig erfarenhet tror jag vi kan locka många fler att läsa matte. Vi måste bara göra matten spännande, ett hanterbart verktyg som gör vardagen tydligare och enklare. Matte är inte för mattesnillen, utan för var och en av oss.

Vilket bra vardagsexempel har du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord