Gå direkt till textinnehållet

Min flytt sparar +100 000kr

Flytträtt på alla våra gamla pensioner blir verklighet om två år. Det är bilden efter dagens besked från flyttutredaren. Visserligen är avgifter och flytt-tider fortfarande ett otydligt kapitel. Men det hejdar inte mig. Flytträtten startar 2015 och kan spara flera 100 000-tals kronor för varje privatperson.

 

Sedan snart 25 år har jag haft en pensionsförsäkring som kostat mig massor av pengar. Avgifterna har ofta varit 5 000 kronor per år. Nu äntligen är det klart att jag och alla med mig kan flytta sina gamla pensionspotter dit vi vill. Jag kommer att välja bort alla kontoavgifter och i första hand välja billiga sparformer. Det kommer att bli några aktier och några billiga fonder.

 

 

Så kan jag varje år spara många tusen kronor. Jag räknar med att jag kan ge mig själv 2-3 pensionsår, utan att betala en krona för det.

 

Friheten att flytta våra pensioner, är ett steg i regeringens vilja att stärka konsumenterna. För har svenska folket ingen bra privatekonomi då har vi ingen statsekonomi heller. Staten måste skydda individen, säger utredaren. För många pensionsbolag har inte bara höga avgifter och få fonder att välja mellan. Att lämna pensionsbolaget kan kosta extra. Men när vi sparare snart kan flytta som vi vill lär priserna pressas även här. För vem vill spara i ett pensionsbolag som straffar den som lämnar butiken. Det låter som rena gulag-mentaliteten.

 

Även om nu flytträtten snart är här åsterstår frågor om flyttavgifter och flytt-tid. Begrepp som ”rimlig avgift” och ”rimlig tid” imponerar inte på mig. Här får finansinspektionen ett städjobb. När jag genom Sifo lät fråga svenska folket svarade ni alla tycker att flyttavgiften skulle vara 81,50 kronor och flyttiden ska vara 6,7 dagar. Sanningen är i dag ofta 20 gånger dyrare och flyttiden är 25 gånger längre. Så nog finns en del kvar för pensionsbolagen att jobba med.

 

Nu tror inte jag att flyttavgifter stoppar de som bara kan räkna lite. En mindre pott fick jag flytta redan för fem års sedan. Det kostade hemska 4%. Men redan efter 2 år hade jag tjänat igen pengarna, genom lägre avgifter. Så vi får inte skrämmas av den buffliga stilen i pensionsbranschen.

 

Vad tycker du om pensionsbranschen?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord