Gå direkt till textinnehållet

Spara i råvaror (I)

RÅVAROR (16) De flesta svenskar sparar redan i råvarubolag, utan att känna till det. Vill du ta ett steg till är antagligen Brasilienfond det enklaste svaret. Efter det finns även rena råvaror. Det är en slutsats från råvaruresan.

I svenskarnas globalfonder men även Sverigefonder finns ofta 5-10% råvarubolag. Och få svenskar är så involverade i metallpriser att de kan spara i enskilda råvaror. Men om du ändå vill pröva, utan att släppa det gamla sparandet i aktiefonder är antaligen Brasilienfonder det enklaste svaret.

Latinamerika och Ryssland finns också, men de är mer trubbiga. I Brasilien får du hälften en bredd i råvarubolag och andra hälften ett starkt tillväxtland. Då får ingen stötdämpare eller försäkring som råvaror kan ge, eftersom du i en Brasilienfond får råvarubolag. Men du breddar ditt tillväxtsparande. Du får framväxten av världens nya stora medelklass och hälften råvaror i ett. Som ett brev på posten startaden helt nyligen Handelsbanken en egen Brasilienfond. Här en lista på de bästa Brasilienfonderna: http://shorturl.se/?DwmcS

 

Här kan en vanlig sparare ha maximalt 10% av sitt sparande, tycker jag. Börja gärna med mindre, så du lär dig hur just ditt val fungerar. Och spara gärna i flera olika. Det passar bra för långt sparande, minst fem år. Pröva kanske i PPM och bredda sedan. Hur väljer du? /claes hemberg

Här ett bra månadsbrev som ofta redovisar Brasilien, men också andra tillväxtländer:  http://shorturl.se/?zqDTl

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord