Gå direkt till textinnehållet

Spara i råvaror (II)

RÅVAROR (17) Råvarubolagsfonder ger dig råvarubolag i hela världen. Dessa vinner på våra nya globala medelklass. Ofta finns själva råvarubolagen i Afrika och Latinamerika. Det är andra steget om du vill spara mer i råvarutrenden, säger erfarenheten av råvaruresan.

I dag sparar 8% av svenskarna i råvarubolagsfonder. Det är en av våra absolut största branschfonder. Det kallas ibland bara råvarufonder. Men det är vilseledande. Dessa fonder innehåller inte råvaror, utan råvarubolag.

I råvarubolagsfonden är du inte beroende av det tillfälliga vete- eller oljepriset. Utan du sparar i bolag som vinner på att världens medelklass växer till 6 miljarder människor och vill använda mer järn, koppar och energi. De är en nisch inom tillväxtfonder. Är de bästa råvarubolagsfonderna:  http://shorturl.se/?roI8C. Vill du ha råvaror i svenska aktier så hittar du Boliden och Lundin Mining, som bägge två har stora doser koppar, en metall som tillhör vinnarna när nya ekonomier växer sig starka.

Den typiska råvarubolagsfonden innehåller 70% metaller och 30% energi. Här kan en vanlig sparare ha maximalt 10% av sitt sparande, tycker jag. Börja gärna med mindre, så du lär dig hur just ditt val fungerar. Det passar bra för långt sparande, minst fem år. Och pröva gärna fler fonder. Hur väljer du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord