Gå direkt till textinnehållet

Sparare bara psykade

Svenska sparare har pressats av nedgången på svenska börsen och sålt mest Sverigefonder senaste månaden. Men det är tveksamt om svenskarna behöver pengarna, som nu skvalpar på kontot? Inte till julklappar i alla fall. Antagligen är de mest bara tillfälligt psykade av Euro-oron. Sannolikt borde vi leta efter billiga fonder med tillväxtfokus och se fram mot 2013.

Svenskarnas fondsparande går rejält bakåt under detta år. Vi började sälja redan tidigt i våras och hittills har vi sålt för hela 70 mdr. Det är svenskt säljrekord. Fondåren 2009 och 2010 var ju strålande, så att sälja var inte helt överraskande.

Men höstens börsoro har spätt på försäljningarna till oanade utflöden. Under augusti sålde vi för 35 mdr och nu senaste månaden fortsatte utflödet med ytterligare 14 mdr. Vi har sålt Sverigefonder, Allemansfonder och branschfonder, för dessa har vi sett tagit mest stryk i börsfallet på vår svenska börs.

Svenskarnas branschfonder kan vi tro är skog eller läkemedel, me småbolag är den stora ”bransch” som svenskarna sparar i. Och här har vi sålt rejält senaste månaden. 1/10 fondkronor har åkt ut.

I två fondregioner har vi däremot visat större optimism. Vi har ökat i Kina och Japan. Kina kan jag förstå, för där har svenskarna mycket lite sparande. Och deras tillväxt är det nog ingen som tvekar över. Att köpa Japan nu däremot tycks bara vara en reaktion på tillfälligt ljusare börs. Men risken är nu att japanspararna glömmer kvar pengar där i både 5 och 10 år. Och i det perspektivet ser inte Japan lika spännande ut.

Utan tvärt om borde snittsvensken leta efter betydligt bredare fonder. De smala är bara för de mest alerta, som hänger vid skärmen åtminstone varje kvartal. Men eftersom de flesta sparare bara ser över fonderna vart annat år, så finns bredare tillväxtfonder, som skulle göra de flesta mer nöjda.

Köpa nu? tänker någon. Är han tokig? Redan nu talar analytikerna att det ser ljusare ut i världens ekonomier 2013. Detta lär synas på börsen redan ett år i förväg. I det perspektivet kan det vara köpläge nu. Men om det är närmaste månaden eller först i februari eller maj, låter jag vara osagt. Säkrast är att köpa lite vid alla tre tillfällena. För hur som helst ser börsen billig ut, lite grann beroende på hur vi räknar. Kilopriset (pe-talen) börjar närma sig priset för botten 2008. Och nöj dig inte med att sura i gamla fonder och aktier.

 

Vad köpte du senast?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord