Sparare jagar garantier

Svenska fondsparare minskade antalet fondbyten med 62% till 0,8 byten per sparare under september, jämfört månaden före. Samma månad i fjol är antalet byten 11% högre.

De flesta spekulerar i deflation. Några förutser också inflation. Men mest av allt ser det ut som en jakt på garantier. Ett ord som används överdrivet mycket i finansbranschen, sa finansmarknadsministern häromdagen.

Intresset för aktiefonder står helt stilla. Istället storköper de obligationsfonder och guldfonder. Men bägge dessa kan överraska på tråkiga sätt. Ett vanligt sparkonto är sannolikt ett mycket bättre sparande, för den som vill avvakta.

Under september bromsar fondspararna både antalet fondaffärer och storleken på affärerna. Snittaffären är nu låga 11 000 kronor (21 000).

Efter rekordomsättningen i augusti så faller fondhandeln 62%. Jojo-börsen har utmattat spararna. Inte ens enkla grepp som att välja billiga fonder har spararna tillämpat, utan avvaktar mest

De vanligaste köpen under september är olika räntefonder. Även guldfonder har avancerat och är nu det tredje mest vanligaste fondköpet. Det är guldfondernas främsta placering någonsin.

8 av 10 mest köpta fonder är alla räntefonder. Obligationsfonder dominerar och köps dubbelt så mycket som den näst största kategorin. Men obligationsfonder är en överkurs för de flesta sparare. Att de vinner på deflation, tror inte jag är spararnas grund till beslut. Utan de tycker obligationer låter stabilt. Även guldfonder som bara häromdagen föll rekordmycket, är långt mer våghalsiga än spararna inser. Att det är en spekulation i inflation, tror jag inte heller spararna beaktar. Ett vanligt sparkonto är enklare att använda och förstå, när spararna helst vill avvakta.

/claes hemberg

publicerad
29 september 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram