Sparare ”säljer” räntebevis

(Sparpengar) Räntebevis som ger 4-8% lockar nu nu svenskarna. Vi köper dessa dagar för 100 miljoner kronor i veckan. Och det är inte rådgivare som säljare. Utan ofta sparare som talar med varandra.

MER OM RÄNTEBEVIS http://shorturl.se/?TyvBk

Svenska folket har genom årtiondena varit väldigt duktiga på att spara i aktier och aktiefonder. Anledningen är att staten sålde ut bolag på 80- och 90-talet. Dessutom rullade de ut allemansfonder. Runt om i övriga världen har däremot sparare mest valt obligationer. Här i Sverige har däremot obligationerna inte varit så intressanta. De har givit för lite.

Men med obligationer i enskilda bolag, räntebevis som ger ger 4-8%, så har kan vem som helst handla gratis med småbelopp. Inte konstigt att intresset ökat raketartat. Det passar också när greklandsfrossan blåser fram över börsen.

Och att de slagit igenom bland vanligt folk är nu tydligt. Det syns inte bara i siffrorna. Taxikurirs chaufför Mario stod nyss i entrén. Han ville öppna konto. Jag var bara tvungen att fråga. ”Är det Facebook som lockar”. Frågan gjorde Mario väldigt förvånad.

”Nej, inte sådan aktier. Jag ska spara i räntebevis.”

Det svaret hade jag aldrig kunnat gissa. Visst har räntebevisen snabbt lockat en stor publik. Över 1 mdr har svenska sparare nysparat där senaste månaderna. Sagt och gjort gick vi igenom de olika bevisen, fördelen med fast ränta men också osäkerheten att spararen är beroende av bolagens överlevnad. Å andra sidan är det ju stora erkända bolag vi talar om. Mario köpte direkt. För det stämde in med hans bild av räntebevisen.

Jag var bara tvungen att frågan taxichauffören Mario: ”Hur fick du höra om räntebevisen?”. Återigen överraskade han mig.

”Det är mina kunder i taxibilen som har sagt det. Räntebevis är en riktigt bra sparform.”

Här finns en sägen om att taxichaufförer är ett tecken på bubbla. Det kan stämma när det gäller just aktier som Facebook. För om snacket går så lockas allt fler. Även de oinsatta. Men Mario var inte här för att spekulera. Han har en rejäl pott han vill spara, utan att det varierar i värde närmast åren. Och då är ju räntebevis ett riktigt bra val.

Är detta då ett råd att köpa räntebevis. Nej, men om du är intresserad så kika på dem. Du får fördelen av att företag växer, samtidigt som du har en bestämd ränta på 4-8%. Det kan passa många fler.

Tipsar du vänner om räntebevis?/claes hemberg

publicerad
23 maj 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram