Gå direkt till textinnehållet

Sparare ”säljer” räntebevis

(Sparpengar) Räntebevis som ger 4-8% lockar nu nu svenskarna. Vi köper dessa dagar för 100 miljoner kronor i veckan. Och det är inte rådgivare som säljare. Utan ofta sparare som talar med varandra.

MER OM RÄNTEBEVIS http://shorturl.se/?TyvBk

Svenska folket har genom årtiondena varit väldigt duktiga på att spara i aktier och aktiefonder. Anledningen är att staten sålde ut bolag på 80- och 90-talet. Dessutom rullade de ut allemansfonder. Runt om i övriga världen har däremot sparare mest valt obligationer. Här i Sverige har däremot obligationerna inte varit så intressanta. De har givit för lite.

Men med obligationer i enskilda bolag, räntebevis som ger ger 4-8%, så har kan vem som helst handla gratis med småbelopp. Inte konstigt att intresset ökat raketartat. Det passar också när greklandsfrossan blåser fram över börsen.

Och att de slagit igenom bland vanligt folk är nu tydligt. Det syns inte bara i siffrorna. Taxikurirs chaufför Mario stod nyss i entrén. Han ville öppna konto. Jag var bara tvungen att fråga. ”Är det Facebook som lockar”. Frågan gjorde Mario väldigt förvånad.

”Nej, inte sådan aktier. Jag ska spara i räntebevis.”

Det svaret hade jag aldrig kunnat gissa. Visst har räntebevisen snabbt lockat en stor publik. Över 1 mdr har svenska sparare nysparat där senaste månaderna. Sagt och gjort gick vi igenom de olika bevisen, fördelen med fast ränta men också osäkerheten att spararen är beroende av bolagens överlevnad. Å andra sidan är det ju stora erkända bolag vi talar om. Mario köpte direkt. För det stämde in med hans bild av räntebevisen.

Jag var bara tvungen att frågan taxichauffören Mario: ”Hur fick du höra om räntebevisen?”. Återigen överraskade han mig.

”Det är mina kunder i taxibilen som har sagt det. Räntebevis är en riktigt bra sparform.”

Här finns en sägen om att taxichaufförer är ett tecken på bubbla. Det kan stämma när det gäller just aktier som Facebook. För om snacket går så lockas allt fler. Även de oinsatta. Men Mario var inte här för att spekulera. Han har en rejäl pott han vill spara, utan att det varierar i värde närmast åren. Och då är ju räntebevis ett riktigt bra val.

Är detta då ett råd att köpa räntebevis. Nej, men om du är intresserad så kika på dem. Du får fördelen av att företag växer, samtidigt som du har en bestämd ränta på 4-8%. Det kan passa många fler.

Tipsar du vänner om räntebevis?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord