Gå direkt till textinnehållet

Sparare som kanonmat

(OMVÄRLDEN) När ekonomi är själva vapnet i kapprustningen mellan vår tids supermakter blir vanliga människors plånböcker lätt deras kanonmat. Det är SvD-journalisten Andreas Cervenkas som nu samlat 30 bärande tankar om vår tids pengavärld och de nya krafter som där råder. Boken är rapp, rak och obestridligt läsvärd.

”Medborgarnas frustration kommer bara att öka för varje år som går”. Med de orden avslutar Cervenka sin bok om en skeenande ekonomi, utan tydliga tyglar eller ambitioner. Boken fångar därmed en helt ny genre fack-thriller.

Han är inte nådig mot bankchefer, investerare, lagskrivare, politiker och myndigheter. Och vårt tids pest blir våra pengars sinade värde, ökade klyftor i samhället, ungdomar utan arbete och samtidigt enorma vinster till några promille bonuselit. Samtidigt som många sparpengar bubblar bort hos otåliga sparare.

Politikerna har i Cervenkas bok helt tappat greppet om vår tids ekonomiska superkrafter. Politikerna tycks varken förstå eller förmå att hantera situationen. Löftet om blandekonomi där politikerna är kapitalets motkraft fungerar inte längre. Politikerna tycks bara jaga nästa val och ingen av dem ger nödvändiga dystra sanningar. Nej, de ekonomiska krafterna har släppts lösa att bli vidare, vildare och starkare än någonsin tidigare.

Och ett bärande tema är penningens sinande kraft, fåtalets hissnande vinster, större svängningar i vår ekonomi och allt mer otåliga och oroliga sparare som betalar dyrt för att inte få särskilt mycket alls.

Vår gemensamma otåligheten är ett gissel. Det är samma otålighet som förstör politik, förstör företag och sparande. Allt färre har tålamodet att vänta, utan hastigheten i börshandeln, börsnoteringar och affärer trissar upp hela vårt blickfång. Ovetande människor betalar därefter allt mer i avgifter för att få ut allt mindre.

Tack Cervenka, för en mycket väckande sommarläsning! /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord